Cliëntenorganisaties, professionals, aanbieders, gemeenten en het Rijk hebben afspraken over het verbeteren van de jeugdzorg definitief vastgesteld en aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. De Hervormingsagenda Jeugd is de grootste hervorming van de jeugdzorg sinds 2015.

Er zal structureel worden geïnvesteerd in de landelijke kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen. Gemeenten worden verplicht bepaalde specialistische zorg regionaal in te kopen om beschikbaarheid en continuïteit van zorg beter te organiseren. Er zal minder papierwerk en administratie nodig zijn, zodat medewerkers daar zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Ook zullen wijkteams worden versterkt en moet betere samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer met collectieve voorzieningen worden ondersteund. Uithuisplaatsingen willen we zoveel mogelijk voorkomen en terugdringen.

Bij de Hervormingsagenda betrokken organisaties zijn:

  • Cliëntenorganisaties: MIND en Ieder(in)
  • Professionals - Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd: Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Jeugdartsen Nederland (AJN), Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Beroepsvereniging verzorgenden en verpleegkundigen Nederland (V&VN), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), de Beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerk (BVjong), Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten (LVVP), Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB)
  • Aanbieders - BGZJ: Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz en VGN
  • Nationale Jeugdraad (NJR)
  • Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
  • Gemeenten: Vereniging Nederlandse Gemeenten
  • Rijk: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vooraf aan de ondertekening vond een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaats. Sommige aanwezigen bij het Rondetafelgesprek waren verbaasd over de timing van de ondertekening.

Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028

Bron: www.voordejeugdenhetgezin.nl

Laatste nieuws