
Digitale uitvoering van wetgeving
Een raamwerk voor parlementair toetsen en controleren
Juist voor wetgeving die op enigerlei wijze digitaal uitgevoerd gaat worden, geldt dat adequaat geformuleerde wetgeving een conditio sine qua non is. Opvallend is dan ook dat er in de huidige Aanwijzingen voor de regelgeving geen systematische aandacht is voor wetgevingstechniek en wetgevingskwaliteit in het licht van zo’n digitale uitvoering. Mogelijk kunnen de toetsvragen die in dit artikel worden gepresenteerd het vertrekpunt vormen voor een herijking van de Aanwijzingen voor de regelgeving met het oog op de groeiende invloed van digitalisering in de uitvoering van wetgeving. Een dergelijke modernisering zal ook het parlement meer aanknopingspunten bieden om tot een goede en consistente beoordeling van de digitale dimensie van voorliggende wetgeving te komen.
Schuldeiser als procesinleider, of deurwaarder als poortwachter?
Kritische kanttekeningen bij het advies van de Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht
Dit artikel beschrijft de problemen die spelen bij de inning van geldschulden. De kern van het advies van de Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht wordt besproken en naast de rol van deurwaarder als poortwachter in het huidige systeem gelegd. Ook worden de voorgenomen maatregelen van het kabinet om de rol van de deurwaarder te versterken beschreven. Tegen deze achtergrond worden de bezwaren tegen het wegnemen van de deurwaarder als procesinleider bij geldschulden geschetst.
Hommeles om een schofferend arrest en de geschoffeerde Hoge Raad
In aflevering 8 van het NJB wordt teruggeblikt op het in 1988 verschenen artikel ‘Een arrest, dat schoffeert’. Ulli d’Oliveira maakte, als toenmalig redacteur van het NJB, de opwinding die daarover destijds ontstond van nabij mee. Die betrof niet slechts de technisch-juridische aspecten van het artikel maar veel meer de achterliggende culturele kwesties: de omgangsvormen in het juridische debat met de diepe eerbied voor de Hoge Raad waaraan gemorreld werd en daarnaast het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw binnen en buiten het huwelijk.
Dertig jaar patiëntenrechten
Hoe nu verder?
Dertig jaar na het codificeren van patiëntenrechten in Boek 7, titel 7, afdeling 5 van het Burgerlijk Wetboek, doorgaans aangeduid als de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo), rijst de vraag of deze regeling en andere, waarin rechten van patiënten zijn opgenomen, niet in een aparte wet moeten worden vastgelegd. Is de Wgbo nog wel toekomstbestendig?
Eerder verschenen

NJB 11 (2025)
26 maart 2025

NJB 10 (2025)
19 maart 2025

NJB 9 (2025)
12 maart 2025

NJB 8 (2025)
5 maart 2025

NJB 7 (2025)
19 februari 2025