Nederlands Juristenblad 11
26 maart 2025
2025/3
Betere toegang tot het recht met de regelrechter
Wenkend perspectief of zeepbel?
Sinds 1 maart jongstleden is het mogelijk om in twee categorieën kantonzaken zonder juridische bijstand en door een eenvoudig aanvraagformulier een geschil aan de zogenoemde regelrechter voor te leggen. Daartoe zijn enkele bepalingen in Rv geschrapt en gewijzigd, maar voor het overige gehandhaafd. Dat maakt de regeling tot een doolhof. Het accent ligt geheel op de mondelinge behandeling. De doelstelling is niet alleen laagdrempelige toegang tot het recht door een eenvoudige en snelle procedure, maar ook meer mogelijkheden te creëren om het geschil op minnelijke wijze op te lossen. Komt er geen schikking tot stand, dan doet dezelfde rechter uitspraak. Met deze ‘doorschakeling’ is de minder mondige burger niet per se gediend, zeker niet als de wederpartij wel juridische bijstand heeft. Het dejuridiseren door de rechter een probleemoplossende rol te laten vervullen, waarbij hij op zoek gaat naar de ‘onderliggende belangen’, is nog problematischer. Die taak vloeit namelijk niet voort uit zijn primaire opdracht. De vermenging van rollen maakt de positie van de rechter diffuus, terwijl een weerbare rechtsstaat vraagt om heldere concepten en normen met rechtsstatelijke waarborgen.

[verder lezen in InView]

Sancties in het consumentenrecht
De Richtlijn oneerlijke bedingen is al ruim dertig jaar oud. Nog is haar doel niet bereikt. Als niet adequaat wordt opgetreden door de rechterlijke macht met afschrikwekkende sancties tegen oneerlijke bedingen, zal dit voor calculerende ondernemers aanleiding blijven oneerlijke bedingen te handhaven.

[verder lezen in InView]

Van repressie naar preventie
Een bestuursrechtelijk perspectief op demonstraties
In dit artikel wordt een (te) weinig gebruikte mogelijkheid voor de overheid in het bewaken van de grens tussen geoorloofde betoging en ongeoorloofde ordeverstoring verkend. De overheid, en de publieke opinie, zijn snel geneigd om naar het strafrecht te grijpen als demonstraties uit de hand lijken of dreigen te lopen. Waar wanordelijkheden tot het niveau van openlijke geweldpleging, mishandeling of vernieling oplopen, ligt strafrechtspleging voor de hand. Maar waar het dat niveau niet bereikt, zouden de mogelijkheden van het bestuursrecht beter benut kunnen worden. Dit artikel onderzoekt de mogelijkheden van de last onder dwangsom als aanvulling op het strafrechtelijke instrumentarium, en als mogelijk alternatief voor strafrecht zolang betogingen niet op geweldpleging zijn uitgelopen.

[verder lezen in InView]

In memoriam Aart Hendriks
Op 9 februari 2025 overleed Aart Hendriks. Een vertrouwde naam voor de lezers van het Nederlands Juristenblad: Aart was gedurende bijna een kwart eeuw vaste medewerker van het NJB. In die periode leverde hij tientallen bijdragen – eerst, van 2002 tot en met 2010, als medewerker ‘diversiteit en recht’; daarna als medewerker ‘gezondheidsrecht’.

[verder lezen in InView]

Leadiant’s grenzeloze hebzucht beboet
Met een recente uitspraak begrenst de rechter de ongebreidelde hebzucht van farmaceutische bedrijven. De overwegingen met betrekking tot het mededingingsrecht en verdringing van zorg in deze zaak bieden perspectief voor volgende vergelijkbare zaken.

[verder lezen in InView]

Eerder verschenen
NJB 10 (2025)
19 maart 2025
NJB 9 (2025)
12 maart 2025
NJB 8 (2025)
5 maart 2025
NJB 7 (2025)
19 februari 2025
NJB 6 (2025)
12 februari 2025