Artikelen van Corien Prins

Tijdschrift
NJB 12 (2025)
Digitale uitvoering van wetgeving
Juist voor wetgeving die op enigerlei wijze digitaal uitgevoerd gaat worden, geldt dat adequaat geformuleerde wetgeving een conditio sine qua non is. Opvallend is dan ook dat er in de huidige Aanwijzingen voor de regelgeving geen systematische aandacht is voor wetgevingstechniek en wetgevingskwaliteit in het licht van zo’n digitale uitvoering. Mogelijk kunnen de toetsvragen die in dit artikel worden gepresenteerd het vertrekpunt vormen voor een herijking van de Aanwijzingen voor de regelgeving met het oog op de groeiende invloed van digitalisering in de uitvoering van wetgeving. Een dergelijke modernisering zal ook het parlement meer aanknopingspunten bieden om tot een goede en consistente beoordeling van de digitale dimensie van voorliggende wetgeving te komen.
Schuldeiser als procesinleider, of deurwaarder als poortwachter?
Dit artikel beschrijft de problemen die spelen bij de inning van geldschulden. De kern van het advies van de Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht wordt besproken en naast de rol van deurwaarder als poortwachter in het huidige systeem gelegd. Ook worden de voorgenomen maatregelen van het kabinet om de rol van de deurwaarder te versterken beschreven. Tegen deze achtergrond worden de bezwaren tegen het wegnemen van de deurwaarder als procesinleider bij geldschulden geschetst.
Hommeles om een schofferend arrest en de geschoffeerde Hoge Raad
In aflevering 8 van het NJB wordt teruggeblikt op het in 1988 verschenen artikel ‘Een arrest, dat schoffeert’. Ulli d’Oliveira maakte, als toenmalig redacteur van het NJB, de opwinding die daarover destijds ontstond van nabij mee. Die betrof niet slechts de technisch-juridische aspecten van het artikel maar veel meer de achterliggende culturele kwesties: de omgangsvormen in het juridische debat met de diepe eerbied voor de Hoge Raad waaraan gemorreld werd en daarnaast het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw binnen en buiten het huwelijk.
Dertig jaar patiëntenrechten
Dertig jaar na het codificeren van patiëntenrechten in Boek 7, titel 7, afdeling 5 van het Burgerlijk Wetboek, doorgaans aangeduid als de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo), rijst de vraag of deze regeling en andere, waarin rechten van patiënten zijn opgenomen, niet in een aparte wet moeten worden vastgelegd. Is de Wgbo nog wel toekomstbestendig?
Blog
Oorlogsrechtsstaat
De term ‘oorlogseconomie’ valt veelvuldig. Als jurist stel ik er een andere term voor in de plaats, één die wat minder vaak te beluisteren valt: ‘oorlogsrechtsstaat’. En dan rijst onvermijdelijk de vervolgvraag: welke van onze waarden en fundamentele rechten gelden onveranderlijk in een democratische rechtsstaat die in het teken van (de voorbereiding op een mogelijke) oorlog staat?

Blog
Artificiele Intelligentie en voorwaarden voor processtukken
Het al dan niet kenbaar maken van AI-inzet bij het opstellen van processtukken kan ook worden bediscussieerd in het licht van artikel 6 EVRM. Kapitaalkrachtige partijen zullen zich deze inzet kunnen veroorloven, anderen niet.

Blog
Een internationale rechtsorde voor cyberspionage en intelligence
Zonder internationale kaders geldt op het mondiale machtstoneel van cyberspionage als norm hetgeen staten zichzelf aan bevoegdheden toe-eigenen dan wel elkaar feitelijk toestaan. En juist bij cyber brengt dat specifieke risico’s met zich mee.

Blog
Wensdenken & herziening van het staatsnoodrecht
Wie in deze ongure en onzekere tijden aangeeft nu nog met een verkenning van crisiswetgeving te moeten starten, lijkt last te hebben van een zekere normalcy bias.


Tijdschrift
NJB 36 (2023)
De EU AI Act: de toekomst is (bijna) hier
Met de groeiende invloed van artificiële intelligentie (AI) in de samenleving komen zowel voor- als nadelen naar voren. Aan de ene kant biedt AI talloze mogelijkheden, zoals geavanceerde automatisering, verbeterde efficiëntie en gepersonaliseerde gebruikerservaringen. Aan de andere kant roept de opkomst van AI ook belangrijke vragen op over ethiek, verantwoordelijkheid en veiligheid. Het is binnen deze context dat de Europese Commissie een voorstel heeft gedaan voor een Verordening tot vaststelling van geharmoniseerde regels betreffende AI (AI Act). Met welke voorwaarden, voorschriften en beperkingen tracht deze verordening de opmars van AI in goede banen te leiden?
Recht & ChatGPT-4
In dit artikel doet de auteur verslag van zijn ervaringen met experimenten met — onder andere — ChatGPT. Door middel van vragen en ‘prompts’ probeert hij achter het wezen en de werkwijze van Generatieve Artificial Intelligence te komen. Hij is verbijsterd over de voortreffelijke samenvattingen van obscure stukken en de van de zijde van GPT-4 volstrekt samenhangende dialoog over de technische kanten van GPT-4. En passant vergelijkt hij de werking ervan met de manier waarop zijn brein informatie in halve brokstukken naar boven weet te halen.
Artificiële intelligentie en de Rechtspraak
Met ontwikkelingen als ChatGPT en de aankomende AI Act van de Europese Unie, ontkomt ook de Rechtspraak niet langer aan een brede discussie over de omgang met artificiële intelligentie (AI). Deze discussie dient vooral over meer te gaan dan mogelijke kansen en risico’s. Vanuit de vaststelling dat vrijwel iedere rechter de komende jaren zal worden geconfronteerd met de inzet van AI, bespreekt dit artikel een aantal kwesties die bij de beoordeling van deze technologie naar voren komen, waaronder implicaties van de AI Act bij het gebruik van AI door de Rechtspraak.
De legaliteit van web scraping
Web scraping is een veelgebruikte techniek voor het verzamelen van data, met name door technologische grootmachten. Dit artikel verkent de juridische aspecten van web scraping, met een focus op privacy-, intellectueel eigendoms- en contractenrecht. Het artikel belicht de werking van web crawlers en scrapers en gaat in op de geavanceerde capaciteiten van moderne scrapers, waaronder het vermogen om data te verzamelen van het deep en dark web. Daarnaast worden de ethische en maatschappelijke implicaties van web scraping verkend, waaronder het risico op discriminatie, privacyschendingen en het verlies van individuele autonomie. Het artikel concludeert met een reeks aanbevelingen voor ethisch en juridisch verantwoorde web scraping.
Stijlnabootsing met AI is onrechtmatig
In deze bijdrage wordt verdedigd dat de opzettelijke en herkenbare nabootsing van de persoonlijke stijl van een nog levende kunstenaar met behulp van kunstmatige intelligentie onrechtmatig is. Ook wordt verdedigd dat aanbieders van generatieve AI verplicht zijn deze vorm van gebruik van hun generatieve AI-software technisch onmogelijk te maken. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het ontstaan van deze mogelijkheid, zij profiteren ervan, zij moedigen het aan, lokken het uit en zijn in de positie om dit gebruik effectief tegen te gaan. Hiervoor is geen beroep op de Auteurswet of een Europese AI-verordening nodig. Het is gewoon onrechtmatig.
Blog
Een brief van rijksambtenaren
Eens te meer toont de oorlog in het Midden-Oosten dat in ons land de politiek voor de urgente opdracht staat een waardenagenda te doordenken die daadwerkelijk overeind valt te houden in de complexe internationale betrekkingen van het huidige tijdsgewricht.

Blog
Politiek, samenleving en rechtspraak: vertrouwen in digitale zittingen
Hopelijk behoudt demissionair minister voor rechtsbescherming Weerwind de noodzakelijke armslag om met een ontwerp voor de permanente regeling inzake online zitting in rechtszaken te komen.

Blog
Rechtswetenschappen en impact maken
Impact maken met rechtswetenschap vergt meer doordenking en een goed begrip van de context van de andere kant, de wereld van degenen tot wie wij ons richten.

Blog
‘Sex is great, but it is not the best way to make a baby’
Men kan zich afvragen waarom ontelbare juristen direct in de pen klimmen bij een fenomeen als ChatGPT, maar het stil blijft als het gaat om een duiding van bijvoorbeeld zelfvermeerderende en zelfreparerende biologische robots.
