Artikelen van Coen Drion
Blog
Ontgroening
Neerbuigend gedrag vindt stilletjes zijn weg naar advocatenkantoren, ziekenhuizen, bedrijven en overheidsorganisaties. Wanneer wij dat gedrag niet wenselijk vinden, dan kunnen wij niet onze ogen blijven sluiten voor wat een niet-onbelangrijke bron daarvan is: de ontgroening bij onze studenten.
Blog
De tweede fase van Plas/Valburg herbezien
Het valt toe te juichen dat de Hoge Raad de mogelijkheid van een kostenvergoedingsplicht bij gerechtvaardigd afbreken van onderhandelingen weer heeft herbezien. Die is te lang buiten zicht geweest.
Blog
Didam 2.0
Snijders heeft met dit een en ander zonder meer van brille doen blijken, van een lenig en zelfs kunstig analytisch vermogen, alsmede van een goed oog voor de praktijk. Maar is het waarschijnlijk dat de Hoge Raad een dergelijke, beperkte, lezing van zijn arrest voor ogen had toen hij Didam 1 wees?
Blog
Het rommelt in de rechtsstaat
De democratische rechtsstaat ís niet alleen de trias, is geen driewieler, maar is een vierwielig voertuig met het publiek als essentieel vierde wiel.
Blog
Wanneer is een rechtsinbreuk onrechtmatig?
Let’s face it, het cassatiemiddel vindt de tekst van art. 6:162 lid 2 BW aan zijn zijde, want daarin worden de rechtsinbreuk en de strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid als twee aparte onrechtmatige daden aangewezen. En tot nu toe heeft de Hoge Raad nooit klare wijn geschonken of hij het met de heersende leer eens is of niet.
Blog
Naar een betere grondwet en een grondwettelijk hof
Onze grondwet plaveit de weg voor een wetgever die het met de grondrechten en onze rechterlijke macht niet zo nauw neemt, in plaats van dat de grondwet daaraan in de weg staat.
Blog
Pactum de contrahendo bij het HvJ EU
Het HvJ EU heeft ons een goede ‘dienst’ bewezen door weg te blijven van de vraag over waartoe de te sluiten overeenkomst nu wel of niet zou strekken.
Blog
Haviltexhaters
Over Haviltexhaters en -adepten en het arrest waar beiden naar uitkijken.
Blog
Rechtspraak en privacy
Wie weet er aan het einde van het lezen van een uitspraak nog wie ook alweer [betrokkene 3] of [verweerder 2] was?
Blog
De eeuwigdurende overeenkomst
Zou het met de intrinsieke sterfelijkheid van de mens samenhangen dat vraagtekens kunnen rijzen omtrent de rechtsgeldigheid van een eeuwigdurende afspraak? Of vloeit zo’n twijfel voort uit de wetenschap dat alles nu eenmaal steeds verandert?