Wetsvoorstel (26-06-2024) tot wijziging van de Participatiewet, de Wet Inkomensvoorziening en oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen in verband met het op onderdelen in balans brengen van deze wetten tussen bestaanszekerheid, re-integratie en handhaving (Participatiewet in balans)
—Voorgesteld wordt in de Participatiewet, de IOAW en de IOAZ op onderdelen balans aan te brengen tussen bestaanszekerheid, re-integratie en handhaving. De Participatiewet is als vangnet bedoeld. Vaak gaat dat goed, maar soms niet. Dat blijkt uit verschillende beleidsanalyses en signalen uit de praktijk. De wet wordt soms als ‘hard’ ervaren door een samenspel van complexiteit, beperkt ervaren ondersteuning en strenge handhaving. Met het programma Participatiewet in balans wil men deze hardheid wegnemen door vertrouwen en menselijke maat als centrale begrippen te verankeren in (de uitvoering van) de wet, en de wet en uitvoering te vereenvoudigen. De realisatie hiervan vraagt ook om een cultuurverandering. Hiervoor zijn verschillende interventies nodig. Dit wetsvoorstel is onderdeel van de eerste stappen om tot een cultuurverandering te komen, door:
- de regels en ondersteuning van de Participatiewet laten aansluiten op de mogelijkheden en omstandigheden van de mensen voor wie ze bedoeld zijn;
- het vergroten van de rechtszekerheid, zowel qua rechten als plichten; en
- het creëren van meer handelingsruimte voor de uitvoerend professional.
Door een samenhangend pakket van ruim twintig maatregelen in dit wetsvoorstel biedt de regering de uitvoeringsprofessional op korte termijn meer ruimte om te doen wat nodig is om mensen goed te ondersteunen. In eerste instantie om hen aan het werk te helpen, en als dat (nog) niet kan te zorgen voor een toereikend inkomen en andere vormen van participatie.