Veteranen die gewond zijn geraakt of psychisch letsel opliepen tijdens hun uitzending, moeten nog steeds te lang wachten op een schadevergoeding. Dat schrijven de Veteranenombudsman en de Algemene Rekenkamer in een op 11 februari 2025 gepubliceerd rapport. Gemiddeld duurt de afhandeling van een schadeclaim drie jaar, maar sommige veteranen wachten al meer dan acht jaar op een toekenning.

De Regeling Volledige Schadevergoeding (RVS) is de laatste stap bij vergoeding van schade die veteranen hebben opgelopen als gevolg van hun uitzending. Veteranen die gebruikmaken van de RVS ervaren het als een ingewikkelde en lange procedure, die vaak voor extra stress zorgt. In 60% van de gevallen wordt het streven van de Minister van Defensie, om zaken binnen twee jaar af te handelen, niet gehaald. Een duur van 5 jaar komt met enige regelmaat voor, en er zijn uitschieters naar 8 jaar.

Tekort aan juridisch personeel

Uit het onderzoek blijkt dat de juridische afdeling van het Ministerie van Defensie kampt met een structureel tekort aan juridisch personeel. Dit gaat volgens de letselschadeadvocaten van het ministerie ten koste van de dienstverlening aan veteranen, bijvoorbeeld in de vorm van persoonlijk contact. Ook beschikt het ministerie niet over een zaakvolgsysteem systeem dat het bijhouden van RVS-aanvragen ondersteunt. De letselschadejuristen leggen alle stappen in het RVS-traject handmatig vast. Dit is foutgevoelig en arbeidsintensief. Voor het bepalen van de schade kan een externe deskundige, zoals een medisch adviseur, worden ingeschakeld. Zowel de veteraan als het departement kan dit doen, als er verschil van mening bestaat over het te vergoeden bedrag. Meestal (in 70% van de voorkomende gevallen) schakelt het ministerie of de veteraan een medisch adviseur in. Zaken waarin dit gebeurt, duren al snel een jaar langer dan zaken waarin dit niet gebeurt. In 10% van de RVS-aanvragen wint het ministerie nog een ander extern advies in, bijvoorbeeld bij een arbeidsdeskundige. Dit draagt ook bij aan een langere doorlooptijd.

Herziening van het Voorzieningen en Uitkeringenstelsel

De Minister van Defensie schrijft in een reactie op het rapport dat de afdeling letselschadeclaims in een reorganisatietraject zit om in de gewenste en noodzakelijke uitbreiding te voorzien. Ook zijn eerste stappen gezet om tot een zaakvolgsysteem te komen. Daarnaast werkt de minister al sinds 2019 aan een herziening van het stelsel van uitkeringen en voorzieningen voor veteranen, de Herziening van het Voorzieningen en Uitkeringenstelsel (HVUS). Het is echter niet bekend wanneer de maatregelen gereed zijn.

Focus op schadevergoedingen voor veteranen

Bron: www.rekenkamer.nl

Laatste nieuws