De Wet tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek roept veel nieuwe (juridische) vragen op, terwijl deze de gesignaleerde knelpunten niet volledig wegneemt. Dat schrijft de Afdeling advisering van de Raad van State in een advies op de tijdelijke regeling dat op 29 juli 2024 is gepubliceerd.

De regering wil met de wet een tijdelijke oplossing bieden voor de alleenverdienersproblematiek. De problematiek houdt in dat onder bepaalde omstandigheden huishoudens met een alleenverdiener een lager besteedbaar inkomen hebben dan vergelijkbare huishoudens in de bijstand. Dit speelt al geruime tijd. Het wetsvoorstel regelt dat het college van burgemeester en wethouders ambtshalve of op aanvraag een tegemoetkoming kan toekennen aan een afgebakende doelgroep van alleenverdieners. De tegemoetkoming is een vast bedrag, dat jaarlijks door de minister wordt vastgesteld. Een structurele oplossing voor de alleenverdienersproblematiek wordt verwacht per 2028.

Regeling moet op onderdelen verbeterd

De Afdeling begrijpt de wens van de regering om, in afwachting van de definitieve oplossing, te voorzien in een tijdelijke oplossing voor de alleenverdienersproblematiek. De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) van 27 september 2022 (ECLI:NL:CRvB:2022:1952) speelt hierin een rol. Het is ook begrijpelijk dat is gekozen voor uitvoering van deze tijdelijke regeling door gemeenten en dat de vormgeving van de regeling is afgestemd op de beperkte mogelijkheden die gemeenten in dat kader hebben. Uitvoering op centraal niveau is immers niet mogelijk gebleken. De tijdelijke regeling roept desondanks veel nieuwe (juridische) vragen op, terwijl deze de gesignaleerde knelpunten niet volledig wegneemt. De Afdeling merkt daarbij op dat geen sprake is van een door externe factoren veroorzaakte noodsituatie, maar van een (voorzienbaar) gevolg van een samenloop van nationale beleidsmaatregelen. Het past ook niet goed in de interbestuurlijke verhoudingen om gemeenten te belasten met oplossingen voor problemen die op nationaal niveau zijn ontstaan. De voorgestelde oplossing is dus in verschillende opzichten gebrekkig. De Afdeling vindt dat problematisch. De Afdeling adviseert om waar mogelijk de voorgestelde tijdelijke regeling nog op onderdelen te verbeteren. Omdat het niet mogelijk zal zijn om alle bezwaren weg te nemen, is het noodzakelijk dat de tijdelijke regeling zeker niet langer zal worden toegepast dan nu beoogd tot 2028.

Advies Wet tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek

Bron: www.raadvanstate.nl

Laatste nieuws