De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 24 februari 2025 haar consultatiereactie gepubliceerd op het wetsvoorstel Uitvoerings- en implementatiewet EU Asiel- en Migratiepact 2026. In een brief aan de Minister van AenM schrijft de voorzitter dat de uitvoering van het Europese Asiel- en Migratiepact vanaf 12 juni 2026 een enorme inspanning van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de rechtspraak vraagt. Kern van het pact is het versterken van de Europese buitengrenzen door het invoeren van een screening van vreemdelingen en een versnelde grensprocedure voor asielzoekers die afkomstig zijn uit landen met weinig perspectief op verblijf.
Het pact betekent een grootscheepse herijking van het asielrecht. Processen moeten opnieuw worden ingericht, termijnen worden korter, nieuwe rechtsvragen moeten worden beantwoord. In het implementatiewetsvoorstel heeft de minister verschillende keuzes gemaakt die leiden tot een verzwaring van de belasting voor de uitvoering en de rechtspraak, zonder dat de noodzaak daarvan direct uit het Asiel- en Migratiepact volgt. Het wetsvoorstel halveert bijvoorbeeld de termijnen voor beroep in de standaardprocedure voor asiel en legt kortere termijnen vast voor het doen van uitspraken in meer bewaringszaken dan waar het pact toe verplicht. De toelichting bij het wetsvoorstel kondigt bovendien aan dat wordt gewerkt aan het afschaffen van gesubsidieerde rechtsbijstand. Alles bij elkaar kunnen deze maatregelen een ontwrichtend effect hebben op het functioneren van de rechtspraak en daarmee de rechtsbescherming.
Brief van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van 13 februari 2025 aan het ministerie van Asiel en Migratie met een reactie op het consultatieverzoek over het Wetsvoorstel Uitvoerings- en implementatiewet Asiel- en migratiepact 2026
Bron: www.raadvanstate.nl