De Afdeling advisering van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft op 8 maart 2025 - Internationale Vrouwendag - een advies uitgebracht over vrouwen binnen een gesloten justitiële setting. RSJ kijkt in het advies naar de onderbelichte positie van vrouwen binnen het gevangeniswezen, de justitiële jeugdinrichtingen en de tbs-klinieken. Vrouwen komen hier voor heel andere problemen te staan dan de veel grotere groep mannen.

Omdat de achtergrond en behoeften van vrouwen verschillen van die van mannen, sluiten de organisatie van justitiële inrichtingen, het beleid en de bejegening niet altijd goed op hen aan. Dit kan leiden tot ongelijkheid en tot extra schade bij de vrouwen. Dit alles heeft ook zijn uitwerking na vrijlating, met een verminderde kans op een geslaagde resocialisatie. De RSJ vindt dat er meer aandacht moet komen voor vrouwen binnen de gesloten justitiële settingen, zodat het systeem beter kan aansluiten op hun genderspecifieke achtergrondkenmerken en behoeften. Omdat hier te weinig oog voor is, vormen vrouwen een onderbelichte groep.

Aanbevelingen

In de aanbevelingen geeft de RSJ onder meer aan dat er meer inrichtingen zouden moeten zijn waar vrouwen geplaatst kunnen worden, dat er rekening gehouden moet worden met verschillen in beveiligingsnoodzaak en dat er meer aandacht moet komen voor en kennis van vrouwspecifieke gezondheidsaspecten en behoeften. Bij het vormen van beleid moet aandacht zijn voor de achtergrondkenmerken en behoeften van vrouwen, omdat straffen voor hen anders onevenredig zwaar kunnen zijn. Daarnaast geeft de RSJ aan dat er ook voor vrouwen voldoende begeleidingsmogelijkheden en zorgvoorzieningen moeten zijn tijdens en na detentie en dat geïnvesteerd moet worden in voldoende (woon/werk) voorzieningen voor vrouwen na vrijlating. Zo kunnen ook zij op een goede manier resocialiseren en terugkeren in de samenleving.

Bron: Samenvatting Advies Ingesloten vrouwen in beeld

Laatste nieuws