De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 24 april 2025 een advies gestuurd aan de Tweede en Eerste Kamer over de wetgevingskwaliteit van amendementen. Volgens de Afdeling is er meer tijd en ruimte nodig voor een zorgvuldige voorbereiding van amendementen. Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid.

In de praktijk is het gebruikelijk dat amendementen pas kort voor of tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer worden ingediend. Als gevolg van de tijdsdruk is er in de Kamer vaak onvoldoende gelegenheid om een ingediend amendement op de consequenties te kunnen beoordelen voor de samenleving, burgers en uitvoeringsorganisaties. Ook komen door tijdsdruk de financiële consequenties vaak niet voldoende in beeld.  Om de wetgevingskwaliteit van amendementen te versterken, doet de Afdeling zes aanbevelingen:

Tweede Kamer

  • Toets amendementen expliciet op wetgevingskwaliteit, met bijzondere aandacht voor de constitutionaliteit, de verenigbaarheid met ander hoger recht, de uitvoerbaarheid en de gevolgen van amendementen.
  • Neem de resultaten van deze toets op in de toelichting bij een amendement.
  • Neem in overweging die toetsing te laten plaatsvinden tussen de commissiefase en de plenaire behandeling van een wetsvoorstel.
  • Overweeg in het kader van een integrale toetsing van amendementen voorlichting te vragen bij de Afdeling advisering van de Raad van State over nog niet door de Tweede Kamer aangenomen amendementen.
  • Wijzig geen reguliere wet met een amendement op een begrotingswet.

Eerste Kamer

  • Overweeg als Eerste Kamer voorlichting te vragen bij door de Tweede Kamer (ingrijpend) gewijzigde wetsvoorstellen indien over de betreffende amendementen geen voorlichting is gevraagd door de Tweede Kamer of de betrokken bewindspersoon.

Brief advies amendementen en wetgevingskwaliteit

Bron: www.raadvanstate.nl

Laatste nieuws