De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 25 september 2024 een besluit van de provincie Zuid-Holland vernietigd waarmee de provincie de gemeente Noordwijk verplichtte om in het bestemmingsplan Bronsgeest 2021 minimaal 240 sociale huurwoningen op te nemen.

Het bestemmingsplan Bronsgeest 2021 van de gemeenteraad van Noordwijk maakt 350 nieuwe woningen mogelijk in een agrarisch gebied ten oosten van Noordwijk-Binnen. Vanwege het tekort aan sociale huurwoningen in de regio besloot de provincie een zogenoemde proactieve aanwijzing te geven aan de gemeente. Die aanwijzing verplichtte de gemeente om in plaats van 105 minimaal 240 sociale huurwoningen in het bestemmingsplan op te nemen. De gemeenteraad was het niet eens met deze aanwijzing en kwam tegen dit besluit in beroep bij de Afdeling.

Uitspraak RvS

Naar het oordeel van de Afdeling heeft de provincie de noodzaak van de aanwijzing onvoldoende onderbouwd. Dat geldt zowel voor het aantal te realiseren sociale huurwoningen als voor de locatie waar deze moeten komen. De Afdeling komt tot dit oordeel omdat de provincie onvoldoende heeft aangetoond hoe groot het tekort aan sociale huurwoningen in Noordwijk is. Ook is niet gebleken dat er een afspraak is tussen de provincie en de gemeente om minimaal 240 sociale huurwoningen te realiseren op deze locatie. De Afdeling is verder van oordeel dat de provincie niet duidelijk heeft gemaakt waarom het nodig is om het aantal van 240 sociale huurwoningen op deze locatie te realiseren, en waarom deze bijvoorbeeld niet verspreid binnen een stedelijk gebied zouden kunnen worden gebouwd. De uitspraak van vandaag betekent voor de gemeente Noordwijk dat zij het oorspronkelijke aantal van 105 sociale huurwoningen in het bestemmingsplan mag laten staan.

ECLI:NL:RVS:2024:3870

Bron: www.raadvanstate.nl

Laatste nieuws