Aanbieders van online kansspelen hebben de verantwoordelijkheid om het speelgedrag te monitoren en in te grijpen als er onmatig gegokt wordt. Een evaluatie van de Wet kansspelen op afstand (koa), in opdracht van het WODC, laat zien dat aanbieders die zorgplicht verschillend en vaak onvoldoende invullen. De onderzoekers concluderen in een op 5 november 2024 gepubliceerd rapport dat wet en uitvoering op belangrijke onderdelen niet voldoen. Er is een bredere focus op gokgerelateerde schade nodig.
De Kansspelautoriteit (Ksa) rapporteerde al eerder dat de zorgplicht bij aanbieders tekort schoot. Dit roept de vraag op of aanbieders wel de juiste partij zijn voor de invulling van de zorgplicht. Zij hebben immers een commercieel belang om spelers te werven en vast te houden. Ook de Consumentenbond waarschuwde in 2023 al dat aanbieders op sommige punten eerder aanzetten tot onmatig speelgedrag, dan dat zij dat voorkomen. De huidige reclameregels voor kansspelen voorkomen daarnaast niet volledig dat kwetsbare personen gokreclame te zien krijgen.
Verslavingspreventie werkt niet
Een extra complicatie op het punt van verslavingspreventie is dat de Wet koa voorschrijft dat aanbieders met verslavingsdeskundigen moeten samenwerken om een preventiebeleid tegen verslaving vorm te geven, zodat de consument op de best mogelijke manier beschermd wordt tegen de risico’s van online kansspelen. Maar deze samenwerking komt zeer beperkt tot stand. Een deel van deze deskundigen ziet het namelijk niet zitten om met de kansspelsector samen te werken. Zij willen hun (financiële) onafhankelijkheid bewaren en vinden dat er in het verleden te weinig met hun input is gedaan.
Belangrijkste aanbevelingen
In de evaluatie worden diverse aanbevelingen gedaan die volgen uit de geconstateerde knelpunten in de Wet koa en de uitvoering daarvan. De meest urgente aanbevelingen zijn:
- Schrijf de zorgplicht centraal voor en laat dit niet meer over aan de sector.
- Maak spelersdata beschikbaar voor onafhankelijk onderzoek ten behoeve van verslavingspreventie.
- Vergroot het instrumentarium van de ksa om toezicht te houden op het vergunde aanbod.
- Verbeter de aanpak om illegaal aanbod tegen te gaan. Een betere handhaving van de illegale markt zorgt ervoor dat illegale goksites minder goed vindbaar en minder aantrekkelijk zijn. Dat creëert ruimte om het vergunde aanbod strenger te reguleren zonder dat spelers naar het illegale aanbod bewegen.
- Scherm kwetsbare doelgroepen - meer dan nu het geval is - af van reclame, mailings en andersoortige promotionele acties.
Tot slot is een belangrijke aanbeveling om de kerndoelstellling ‘het voorkomen van gokverslaving’ te verbreden naar ‘het voorkomen van gokschade'. De redenatie is dat problematisch gokken ook andere negatieve gevolgen heeft dan een verslaving. De bredere focus op gokgerelateerde schade zou ervoor kunnen zorgen dat alle nadelige gevolgen van gokken beter in beeld komen en zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.
Drie jaar legaal online gokken - Evaluatie van de Wet Kansspelen op afstand
Bron: www.wodc.nl