Uit een op 18 november 2024 gepubliceerd onderzoek van Groningse onderzoekers in opdracht van het WODC blijkt dat 80% van de Nederlandse bevolking geen voorstander is van het volledig afschaffen van de legitieme portie. De uitkomst van de enquête is opvallend. Een (vermeend) gebrek aan maatschappelijk draagvlak werd juist vaak als argument genoemd tegen de legitieme portie.
Uit de enquête onder de Nederlandse bevolking blijkt dat 40% altijd voorstander is van de legitieme portie. Een groep van 19% van de Nederlandse bevolking is in alle gevallen tegen de legitieme portie. Daarnaast is 40% in sommige gevallen voor en in andere gevallen tegen. Maar in welke gevallen de legitieme portie dan (on)wenselijk is, daarover verschilt deze groep sterk van mening. Dat familiebanden de afgelopen decennia losser zouden zijn geworden en de maatschappij individualistischer, is soms als argument aangevoerd voor de afschaffing van de legitieme portie. Familienetwerken zijn complexer geworden, maar de gevoelens van verbondenheid tussen families nemen niet af. Ook uit de vergelijking met België, Duitsland en Frankrijk blijkt dat de afstammingsband een belangrijke reden is voor het behoud van de legitieme portie.
Goed nagedacht over onterving
Wanneer ouders een kind onterven, leidt dit vaak tot diepe kwetsing en boosheid bij het kind. De onbekendheid met de reden van onterving is soms nog pijnlijker dan de onterving zelf, blijkt uit de interviews met erfrechtdeskundigen en onterfde kinderen. Toch hebben ouders over de onterving meestal goed nagedacht. Er zijn daarvoor allerlei situaties denkbaar, zoals het ongenoegen van ouders over de partnerkeuze of het crimineel gedrag van kinderen. Of dat ouders vinden dat een kind al genoeg heeft en ze liever een goed doel erfgenaam maken. Maar ook misbruik van een kwetsbare ouder door een nieuwe partner kan een oorzaak zijn voor onterving. De opvatting over de legitieme portie is daarmee ook afhankelijk vanuit welk perspectief die wordt bekeken. Het voordeel van afschaffen voor de één, vaak de ouder, is meestal een nadeel voor de ander, het kind. Dat geldt andersom ook bij behoud van de legitieme portie.
Vereenvoudiging regelgeving
Volledige afschaffing van de legitieme portie leidt tot vereenvoudiging van de regelgeving. Ook vereenvoudigt het de afwikkeling van nalatenschappen en voorkomt het conflicten over de legitieme portie. Wel is duidelijk dat kinderen dan geen eenvoudig verweer hebben tegen onterving. Daardoor blijven zij met een sterk gevoel van onrecht zitten en zullen zij andere mogelijkheden zoeken om alsnog hun recht te halen. Dit kan tot nieuwe procedures en ruzies leiden over met name de testamenten van ouders. Onderzoekers doen in het onderzoek verschillende suggesties om de huidige wettelijke regeling van de legitieme portie te verbeteren. Bijvoorbeeld om voor overlijden afspraken te kunnen maken over (het afzien van) een beroep op de legitieme portie. En de mogelijkheid om een uiterste wilsbeschikking te vernietigen op grond van misbruik van omstandigheden. Ook geven de resultaten aanleiding tot verder onderzoek, onder meer naar de verhouding tussen de langstlevende echtgenoot en (onterfde) kinderen en naar de verschillende suggesties van de deskundigen om de legitieme portie voor de praktijk beter hanteerbaar te maken.
Draagvlak voor de legitieme portie
Bron: www.wodc.nl