Milieudefensie stapt naar de Hoge Raad in de klimaatzaak tegen Shell. Dat meldt de milieuorganisatie in een bericht van 11 februari 2025. De milieuorganisatie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Het gerechtshof oordeelde op 12 november 2024 dat Shell geen specifieke plicht kan worden opgelegd om de uitstoot van het broeikasgas CO₂ met 45 procent terug te dringen vóór 2030.

Milieudefensie schrijft dat de uitspraak van het hof een grote stap vooruit is voor het klimaat omdat de uitspraak Shell dwingt sneller te vergroenen. Volgens het hof moeten bedrijven als Shell zich inspannen om klimaatverandering tegen te gaan, maar het hof koppelde daar in de uitspraak geen concrete uitstootvermindering aan. De belangrijkste redenen voor cassatie zijn volgens Milieudefensie:

  1. Echte bescherming van rechten
    Het hof zegt wel dat Shell zijn uitstoot moet verminderen, maar niet met hoeveel procent. Hierdoor biedt het hof geen echte bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering. De rechter had op grond van mensenrechten moeten aangeven met welk percentage de uitstoot minimaal omlaag moet.
  2. Ook kijken naar andere bronnen dan de wetenschap
    Om te bepalen met welk percentage Shell zijn uitstoot moet verlagen, is alleen naar de wetenschap kijken niet genoeg. Toch heeft het hof dat wel gedaan. De rechter hoort ook rekening te houden met internationale afspraken en regels.
  3. Effectiviteit
    Het hof zegt dat het voor Milieudefensie niet uitmaakt of Shell een vast percentage krijgt opgelegd. Volgens het hof kan Shell namelijk een manier kiezen om zijn uitstoot te verminderen die mogelijk niet goed werkt. Maar in deze rechtszaak gaat het over de eigen juridische verantwoordelijkheid van Shell. Wat andere bedrijven doen, is daarbij niet belangrijk. Bovendien hoort de rechter niet te kijken naar manieren waarop Shell zijn verplichting niet echt kan nakomen, maar juist naar hoe Shell dat wél kan doen.

Explainer cassatie klimaatzaak Milieudefensie vs Shell

Bron: www.milieudefensie.nl

Laatste nieuws