De Raad voor de rechtspraak is in een op 12 september 2024 gepubliceerd wetgevingsadvies kritisch over het voorgenomen besluit van het kabinet om bij elektriciteitsprojecten vanaf 25 kilovolt de rechtsbescherming van twee instanties te vervangen door één beroepsmogelijkheid. De Rechtspraak waarschuwt dat het bij herhaling gebruik maken van de mogelijkheid om juridische procedures in te korten, kan leiden tot uitholling van de rechtsbescherming van burgers.

Met het ontwerpbesluit procedurele versnellingen elektriciteitsprojecten wordt voorzien in een nieuw artikel 10.26g Omgevingsbesluit waardoor ook voor besluiten voor elektriciteitsprojecten vanaf 25kV een snellere beroepsprocedure wordt gerealiseerd op basis van het voorgestelde artikel 16.87a van de Omgevingswet in het wetvoorstel Wet versterking regie volkshuisvesting. Door de projecten aan te merken als van zwaarwegend maatschappelijk belang kunnen juridische procedures beperkt worden. Dit zou betekenen dat beroep tegen deze projecten alleen nog bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State mogelijk is, in plaats van eerst bij de rechtbank en daarna bij de Afdeling.

Uitgangspunt rechtspraak in twee instanties

Net als bij twee eerdere wetgevingsadviezen, waaronder het advies over het wetsvoorstel voor meer regie op volkshuisvesting, onderkent de Raad voor de rechtspraak het maatschappelijke belang van snelle besluitvorming, maar wijst het op het uitgangspunt van rechtspraak in twee instanties. Ook in deze gevallen is zorgvuldige rechtsbescherming van belang. Bovendien is moeilijk uit te leggen waarom een burger voor minder zwaarwegende maatschappelijke belangen wel in twee instanties mag procederen. Daarnaast wijst de Raad voor de rechtspraak op het advies van de Afdeling. Die is ook van oordeel dat niet lichtvaardig afbreuk mag worden gedaan aan het beginsel van rechtsbescherming in twee instanties.

Advies ontwerpbesluit procedurele versnellingen elektriciteitsprojecten

Bron: www.rechtspraak.nl

Laatste nieuws