Nederland moet meer doen om minderjarigen te beschermen tegen uitbuiting. Dat concludeert het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in een op 3 december 2024 gepubliceerd rapport. Voor het onderzoek is gekeken naar gesprekken met slachtoffers van mensenhandel die van 2019 tot en met 2023 werden gevoerd op het chatplatform van Fier, expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Bijna de helft van de 1.200 mensen met wie gesprekken is gevoerd, was 17 jaar of jonger. De jongste slachtoffers waren zelfs jonger dan 10 jaar. Wat uit de analyse van de cijfers van Fier opvalt, is dat de meeste gevallen nog niet in beeld zijn bij officiële instanties. Verreweg de meesten (85%) bevinden zich ten tijde van het gesprek in een onveilige situatie. Bovendien blijkt uit de gesprekken dat ongeveer de helft van de mannen met wie kinderen seks moeten hebben, moet weten dat het slachtoffer wordt uitgebuit, bijvoorbeeld omdat het kind erg jong is of er een ouder bij betrokken is. Over die groep slachtoffers maakt het CKM zich bijzonder zorgen, omdat zij in officiële registraties niet voorkomen en bijzonder geïsoleerd en kwetsbaar zijn. Daarnaast is er een explosieve stijging van slachtoffers van criminele uitbuiting te zien met 84 gevallen in 2023. Ook hier gaat het vaak om minderjarigen, vooral om jongens. Driekwart (76%) moest voor anderen drugsdelicten plegen. De stijging in het aantal gesprekken komt waarschijnlijk doordat de bewustwording over criminele uitbuiting is toegenomen en er concrete campagnes zijn gevoerd om slachtoffers te bereiken.

Sociale media belangrijke ronselplaats

De rol van sociale media neemt nog steeds toe. Gemiddeld een kwart van de slachtoffers ontmoet de uitbuiter online, met name op platforms als Instagram, Snapchat of datingapps. Daarnaast is het dreigen met het delen van seksueel getinte of naaktbeelden van het slachtoffer (sextortion) een van de belangrijkste middelen waarmee uitbuiters hun slachtoffers tot seks of andere activiteiten dwingen. Volgens het CKM doen social media platforms en seksadvertentiesites onvoldoende om misbruik, waaronder ronselpraktijken en het plaatsen van seksadvertenties van minderjarigen, tegen te gaan. Het is hoog tijd dat de Minister van JenV ingrijpt en met wetgeving komt.

Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2023

Bron: www.hetckm.nl

Laatste nieuws