Nederland zakt weg op het gebied van de gezondheidzorg van kinderen. In de op 16 juli 2024 gepubliceerde KidsRights Index 2024 daalt Nederland op dit gebied met twaalf plaatsen, onder andere door een afnemende inentingsgraad. Bovendien blijft verbetering uit van andere fundamentele kinderrechten in Nederland, waaronder op het gebied van kinderarmoede, en jeugdzorg.

De KidsRights Index is een wereldwijd onderzoek van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights te Amsterdam in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er blijft volgens het rapport nog veel werk aan de winkel in Nederland om te komen tot een gunstiger klimaat voor de rechten van het kind, bijvoorbeeld door het beter aanpakken van discriminatie, het beter verankeren van het principe dat het belang van het kind leidend moet zijn bij maatregelen of besluiten over kinderen, of het stimuleren van kinder- en jongerenparticipatie en het serieuzer nemen van de uitkomsten daarvan. Als gevolg hiervan blijft Nederland steken op plaats 19. Duitsland staat dit jaar op plaats 4 en België stijgt van plaats 18 in 2023 naar plaats 8 dit jaar.

Ernstige schendingen kinderrechten in conflictgebieden

Het rapport meldt een zorgwekkende stijging van 21% in ernstige schendingen van kinderrechten in conflictgebieden, wat wijst op een diepe wereldwijde crisis. Gebieden zoals Israël en Gaza, Oekraïne en Soedan worden zwaar getroffen, met bijna 8.000 kinderen die alleen al sinds oktober 2023 zijn gedood in het Israël-Gaza-conflict. Het rapport benadrukt ook de langdurige effecten van de COVID-19-pandemie, met een significante daling in vaccinatiegraad bij kinderen in bijna een derde van de West-Europese landen. De mentale gezondheidscrisis onder kinderen verergert eveneens, mede dankzij gewapende conflicten en de nasleep van pandemiegerelateerde beperkingen. Bovendien verloopt de voortgang van het bereiken van de kindgerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties traag, waarbij slechts een derde op schema ligt om tegen 2030 te worden gehaald.

The KidsRights Index 2024 - Report

Bronnen: www.kidsrights.org en www.eur.nl

Laatste nieuws