De Ministers van JenV en BZK hebben op 10 januari 2025 de Tweede Kamer een brief gestuurd over het demonstratierecht. Daarin schrijven zij dat demonstraties mogen schuren, maar waar grenzen worden overschreden, het begrip stopt. Het kabinet wil een scherper onderscheid kunnen maken tussen vreedzame protesten en ordeverstorende acties.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) doet op dit moment onderzoek naar het demonstratierecht. Voorafgaand aan dit onderzoek gaat het kabinet een wettelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties verkennen. Gezichtsbedekkende kleding kan opsporing van relschoppers tijdens demonstraties bemoeilijken, schrijven de bewindspersonen. Hiermee wordt afgeweken van de lijn dat in beginsel een WODC-onderzoek wordt afgewacht voordat tot verdere beleidsontwikkeling wordt overgegaan.
Aanvullende acties
Voor het plegen van misdrijven, zoals vernieling, bedreiging, (groeps)belediging, discriminatie of brandstichting, vindt in beginsel strafvervolging plaats. Ook kunnen meerdere opeenvolgende overtredingen vervolgd worden. Dat kan alleen als aangehouden demonstranten worden geregistreerd. Dat gebeurt nu beperkt, omdat demonstranten soms geen identiteitsbewijs bij zich hebben en registratie veel politiecapaciteit kost. Het kabinet zal in gesprek met politie en het Openbaar Ministerie kijken of aanvullende acties nodig zijn om strafbaar gedrag meer dan nu te kunnen vervolgen.
Online ordeverstoringen
Online aangejaagde ordeverstoringen zijn een relatief nieuw probleem. Het gaat om (dreigende) fysieke ordeverstoringen, die online beginnen of online worden versterkt. Denk daarbij aan de online oproepen om in opstand te komen tijdens de avondklokrellen in coronatijd en een uit de hand gelopen weggeefactie in een winkelcentrum ook aan oproepen om snelwegen te blokkeren. De Minister van JenV bereidt daarom een wetsvoorstel voor om de informatiepositie van politie rond de openbare-ordehandhaving te verbeteren. In de eerste helft van dit jaar wordt een wetsvoorstel in consultatie gebracht waarin de bevoegdheid tot stelselmatige informatievergaring in publiek toegankelijke online bronnen wordt geregeld.
Kamerbrief Actuele dilemma's over demonstreren in Nederland
Bron: www.rijksoverheid.nl