Het lukt de Veilig Thuis-organisaties nog steeds nauwelijks om de taken waar wettelijke termijnen voor zijn vastgesteld tijdig uit te voeren. Dit blijkt uit een toezicht bij 3 Veilig Thuis-organisaties, en een uitvraag onder alle 25 Veilig Thuis-organisaties over hoeveel wachtenden er zijn en hoelang zij moeten wachten. Op basis van deze informatie maakt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich ernstige zorgen over de kinderen, gezinnen en huishoudens voor wie niet tijdig een veiligheidsbeoordeling of onderzoek wordt uitgevoerd.

Kinderen, gezinnen en huishoudens wachten vaak nog lang op actie vanuit Veilig Thuis. Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. De lange wachttijd leidt tot angst, onzekerheid en stress. Alleen bij acute onveiligheid wordt een melding meteen opgepakt door Veilig Thuis.

Oorzaken trage aanpak

Het niet tijdig oppakken van meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling door Veilig Thuis heeft meerdere oorzaken, schrijft IGJ. Sommige oorzaken kan Veilig Thuis niet alleen oplossen en zijn een gedeelde verantwoordelijkheid in de regio. De inspectie ziet in alle drie de onderzochte regio’s - Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Midden en West-Brabant - de volgende oorzaken:

  • Een structurele toename van de instroom (en soms ernst) van meldingen.
  • Onvoldoende deskundigheid en beschikbaarheid van de lokale hulpverlening. Het lukt Veilig Thuis vanwege beperkte beschikbaarheid van passende en deskundige hulp bij ketenpartners onvoldoende om meldingen tijdig over te dragen.
  • Het niet kunnen spreken van directbetrokkenen. Medewerkers wachten lang op het beoordelen van een melding als het niet lukt om directbetrokkenen te spreken. Dit heeft als gevolg dat het langer duurt voordat Veilig Thuis een vervolg aan de melding geeft.
  • Onvoldoende inzet van personeel op de primaire taken van Veilig Thuis. De inspectie verwacht dat Veilig Thuis voldoende personeel inzet en tegelijk aanstuurt op taakafbakening, om zo gezinnen en huishoudens tijdig en deskundig te helpen, zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen.

Aanhoudende onveiligheid tijdens het wachten op Veilig Thuis

Bron: www.igj.nl

Laatste nieuws