Dat Nederland niet op koers ligt om het wettelijke klimaatdoel van 2030 te halen, heeft serieuze gevolgen voor mensenrechten. Het College van de Rechten van de Mens roept het kabinet in een bericht van 5 november 2024 daarom op om snel, forse maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan.
Klimaatverandering heeft serieuze gevolgen voor het leven, gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Deze gevolgen worden niet alleen in de toekomst gevoeld, maar ook nu. Om in lijn met internationale afspraken en mensenrechten te handelen, moet Nederland op tijdige, passende en consistente wijze handelen bij het opstellen en uitvoeren van klimaatregelgeving en maatregelen. In klimaatbeleid moet steeds gehandeld worden in lijn met mensenrechtelijke en milieurechtelijke uitgangspunten. Het gaat onder meer om het baseren van dit beleid op de best beschikbare wetenschap, het gelijkheidsbeginsel en een eerlijke lastenverdeling tussen landen op basis van hun draagkracht, het principe van Common But Differentiated Responsibilities (CBDR-beginsel).
Om mensenrechten te beschermen moet het kabinet:
- Snel aanvullende maatregelen vaststellen en uitvoeren om de 2030-klimaatdoelstellingen in zicht te brengen. Deze maatregelen moeten daadwerkelijk in staat zijn om de bestaande en potentiële onomkeerbare, toekomstige effecten van klimaatverandering tegen te gaan (‘mitigeren’). Voor het nemen van aanvullende maatregelen zal het kabinet ruimschoots budget beschikbaar moeten stellen.
- Hogere en rechtvaardige klimaatdoelstellingen vaststellen en daartoe aanvullende maatregelen nemen. Om nog verdergaande gevolgen van klimaatverandering te vermijden, mag wereldwijd maar een beperkte hoeveelheid broeikasgassen worden uitgestoten. Elk land mag daarom niet meer uitstoten dan zijn eerlijke deel hiervan. Het College pleit ervoor dat Nederland vaststelt wat zijn eerlijke deel is in lijn met rechtvaardigheidsprincipes. Berekeningen door het PBL laten zien dat dit hogere klimaatdoelstellingen voor Nederland vereist.
- Zo snel mogelijk klimaatplannen Caribisch Nederland vaststellen en uitvoeren. In 2024 worden klimaatplannen voor Caribisch Nederland verwacht. Naast het opstellen van deze plannen, wijst het College erop dat deze op korte termijn moeten worden uitgevoerd door de Openbare Lichamen, met financiële en materiële ondersteuning van de Rijksoverheid.
In juni 2024 publiceerde het College een juridisch kader over het recht op een schoon, gezond en duurzaam leefmilieu.
Bron: www.mensenrechten.nl