Onderzoekers van Erasmus School of Law hebben onderzoek gedaan naar een schaal voor letsels waarbij aanspraak kan worden gemaakt op smartengeld. De schaal ordent de letsels naar de ernst van de gevallen met de daarbij passende smartengeldbedragen. Op 10 september 2024 is een consultatie gestart naar het ontwerp van de schaal. Reageren op het ontwerp kan via www.rotterdamseschaal.nl tot eind 2024.

Al jaren is de begroting van smartengeld in Nederland een punt van discussie en bestaat de wens voor meer inzicht, meer consistentie en meer efficiƫntie. Deze behoefte is versterkt door de grote toename van het aantal uitspraken van de strafrechter waarin veelvuldig smartengeld wordt vastgesteld. Daarbij hebben de onderlinge verschillen tussen de uitspraken de aandacht. De onderzoekers lieten zich bij het ontwerp van de Rotterdamse Schaal inspireren door de Engelse Guidelines for the Assessment of General Damages in Personal Injury Cases en de Ierse Personal Injury Guidelines.

Suggesties

De publicatie van een consultatieversie van de Rotterdamse Schaal heeft tot doel om de (juridische) praktijk en wetenschap in een vroeg stadium van het onderzoek de gelegenheid te geven inhoudelijk te reageren en suggesties te doen. Dat kan via www.rotterdamseschaal.nl. Daarnaast is er de mogelijkheid om over het document met de onderzoekers van gedachten te wisselen tijdens twee expertmeetings die op 15 en 16 oktober 2024 worden georganiseerd op de campus van de Erasmus Universiteit. Het onderzoeksproject wordt naar verwachting medio 2025 afgerond.

Consultatieversie De Rotterdamse Schaal - Ordening van smartengeldbedragen bij letsel en andere persoonsaantastingen

Bron: www.rotterdamseschaal.nl

Laatste nieuws