De Special Rapporteur on violence against women and girls van de Verenigde Naties en de Special Rapporteur on the promotion of truth and justice hebben in een brief de Nederlandse Staat aangesproken op haar houding tegenover ongehuwde afstandsmoeders die tussen 1956 en 1984 tegen hun wil in hun kind af moesten staan. Dat meldt Bureau Clara Wichmann op 25 september 2024.

Aanleiding voor brief is onder meer de rechtszaak door Bureau Clara Wichmann en Trudy Scheele-Gertsen tegen de Nederlandse Staat. Van 1956 tot 1984 werden tussen de 13.000 en 20.000 ongehuwde vrouwen en meisjes, waaronder Trudy Scheele-Gertsen, onder druk gezet om hun kind af te staan. De Raad voor de Kinderbescherming had deze moeders moeten bijstaan en voorlichten over hun rechten, maar deed in veel gevallen het tegenovergestelde. Dit heeft bij de vrouwen en meisjes, hun kinderen en omgeving groot leed veroorzaakt. De VN Special Rapporteurs vragen de Nederlandse Staat om opheldering over hun rol bij de gedwongen afstand van de afstandsmoeders en hun kinderen tussen 1956 en 1984. Ook verzoeken ze de Staat om toelichting te geven over de maatregelen die worden getroffen om genoegdoening te bieden aan de afstandsmoeders. In dit kader roepen de VN Special Rapporteurs de Staat op om een uitzondering te maken op de verjaringstermijn. In januari 2022 oordeelde de rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2022:432) dat de Raad voor de Kinderbescherming niet structureel juridisch verwijtbaar gehandeld heeft. Hiertegen zijn Bureau Clara Wichmann en Trudy Scheele-Gertsen in hoger beroep gegaan. 

Mandates of the Special Rapporteur on violence against women and girls, its causes and consequences and the Special Rapporteur on the promotion of truth, justice, reparation and guarantees of non-recurrence

Bron: www.clara-wichmann.nl

Laatste nieuws