Met ingang van dit jaar gaat het uitkeren van de reprovergoedingen aan auteurs (ook die van juridische en fiscale uitgaven) veranderen.

De  afrekening vond in het verleden plaats via de uitgever in de maand maart of april. Stichting Reprorecht heeft onlangs beslist dat dit niet langer via uitgevers, maar via Stichting Lira (Literaire rechten auteurs) verloopt.

Voor auteurs betekent dit dat zij zich uiterlijk 10 september  moeten aanmelden bij Stichting Lira (lid worden hoeft niet). Wolters Kluwer speelt hier geen rol meer in.

Na aanmelding zal Lira u in de loop van september uitnodigen voor het doen van opgave van uw publicaties. Het gaat nu om uitbetaling van reprovergoedingen over de jaren 2018 én 2019 en deze zal in december 2020 door Lira uitbetaald worden, mits u zich uiterlijk 10 september hebt aangemeld.  

Redactiewerkzaamheden (en vergoedingen die zijn uitgekeerd in dit kader) vormen overigens géén grondslag om in aanmerking te komen voor reprorechtvergoedingen. Het moet echt gaan om auteurswerkzaamheden met of zonder auteursvergoeding.

Meer informatie over deze wijziging treft u aan op de website van Stichting LIRA. Daar treft u ook een FAQ pagina met antwoorden op de meest gestelde vragen. Eventuele, aanvullende vragen kunt u mailen aan lira@cedar.nl.

 

 

 

Laatste nieuws