Terugvordering van onrechtmatige staatssteun

Lees hier de hele scriptie Terug naar de tekentafel met de Wet terugvordering staatssteun? Een onderzoek naar de mate waarin de Wet terugvordering staatssteun vanuit het bestuursrecht bezien een adequate wettelijke grondslag biedt voor de terugvordering van onrechtmatig verstrekte staatssteun van Rosalie Kok.

Lange tijd bestond er in Nederland geen algemene wettelijke grondslag voor de terugvordering van onrechtmatig verstrekte staatssteun en rente. Dat veranderde toen op 1 juli 2018 de Wet terugvordering staatssteun (hierna: Wts) in werking trad. Echter, het is sindsdien slechts een enkele keer voorgekomen dat zich bij de bestuursrechter een geschil voordeed waarin de bepalingen van de Wts aan de orde kwamen. Dit was voor Rosalie Kok aanleiding om de Wts onder de loep te nemen: mankeert er iets aan deze wet?

In deze scriptie is onderzocht of de Wts vanuit het bestuursrecht bezien een adequate wettelijke grondslag biedt voor de terugvordering van onrechtmatig verstrekte staatssteun. Om die vraag te beantwoorden, is in dit scriptieonderzoek aan de hand van de klassiek juridische onderzoeksmethode en empirisch onderzoek getoetst of de bepalingen in de Wts als duidelijk en ondubbelzinnig kunnen worden aangemerkt. Dit zijn namelijk eisen die het Hof van Justitie stelt aan nationale wetgeving welke het Unierecht ten uitvoer legt, en eisen die naar Nederlands recht in acht moeten worden genomen bij het tot stand brengen van wetgeving. Uit het scriptieonderzoek blijkt dat de regels, waar het gaat om de in artikel 4 Wts verankerde verjaringstermijn en de in artikel 7 Wts verankerde grondslag voor een zuiver nationale terugvordering, niet als zodanig kunnen worden aangemerkt. Dit werd bevestigd in interviews met goed ingevoerde deskundigen, die deze cruciale bepalingen uit de Wts verschillend interpreteerden. De uitkomst van dit onderzoek zou volgens Kok voor de wetgever aanleiding moeten zijn om met de Wts terug naar de tekentafel te gaan. Er worden enkele concrete aanbevelingen gedaan om de Wts aan te vullen en aan te passen.

Rosalie Kok
Terug naar de tekentafel met de Wet terugvordering staatssteun? Een onderzoek naar de mate waarin de Wet terugvordering staatssteun vanuit het bestuursrecht bezien een adequate wettelijke grondslag biedt voor de terugvordering van onrechtmatig verstrekte staatssteun


Masterscriptie Staats- en Bestuursrecht, Universiteit Leiden
Scriptiebegeleider: prof. mr. drs. Willemien den Ouden
Beoordeling: 9,0

Over de auteur(s)