Raad voor de rechtspraak en rechterlijke onafhankelijkheid

Lees hier de hele scriptie De Raad voor de rechtspraak en de onafhankelijkheid van de recht­sprekende macht van Assamaual Saidi Rabah

In de scriptie van Assamaual Saidi Rabah wordt onderzocht of de Raad voor de rechtspraak de rechterlijke onafhankelijkheid op effectieve wijze waarborgt. Daarbij worden, mede op basis van een rechtsvergelijkend onderzoek naar raden voor de rechtspraak in andere Europese landen, de mogelijkheden geanalyseerd tot hervorming van de Raad ten behoeve van de rechterlijke onafhankelijkheid. Uit het onderzoek blijkt dat, door de centrale plaats die doelmatigheidsoverwegingen bij de totstandkoming van de Raad hebben ingenomen, een toezichts-en verantwoordingsstructuur is opgetuigd tussen de gerechten, de Raad en de minister van Justitie en Veiligheid. Via het omvangrijke ministeriële bevoegdhedenarsenaal, is de rechterlijke organisatie kwetsbaar voor oneigenlijke druk vanuit de uitvoerende macht. De nadruk op een ten onrechte aangenomen ministeriële stelselverantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de rechterlijke organisatie ten koste van de rechterlijke onafhankelijkheid en machtenscheiding, heeft geleid tot een Raad die niet in staat is om de rechterlijke onafhankelijkheid effectief te waarborgen.

Om deze uitgangspunten met elkaar in evenwicht te brengen, is een hervorming noodzakelijk die meer nadruk legt op de rechterlijke onafhankelijkheid en gelijkwaardigheid van de rechterlijke macht ten opzichte van de andere staatsmachten, terwijl vanuit responsiviteit rekening wordt gehouden met legitieme behoeften vanuit politiek en samenleving. In de scriptie worden ten slotte enkele hervormingsvoorstellen gedaan.

Masterscriptie Rechtsgeleerdheid: Universiteit van Amsterdam
Scriptiebegeleider: prof. mr. Jerfi Uzman
Beoordeling: 9,0

 

Afbeelding: Wikimedia

Over de auteur(s)