Conflict of interest - de faillissementscurator

Lees hier de scriptie ‘Conflict of interest involving liquidators. Recommendations to the European Union legislator' van Mark Fidder (masterscriptie Ondernemingsrecht, specialisatieinternationaal insolventierecht, Universiteit Leiden, begeleider: prof. dr. B. Wessels, beoordeling: 9).

De scriptie verkent, naar aanleiding van recente voorstellen van het Europese Parlement en de Europese Commissie, het concept van “conflict of interest” in relatie tot de faillissementscurator. De drie hoofdvragen die aan de orde komen zijn: (i) wat is een conflict of interest in relatie tot de faillissementscurator, (ii) hoe moet worden omgegaan met een conflict of interest en (iii) zou harmonisatie van een regel met betrekking tot conflict of interest wenselijk zijn.

De voorgaande hoofdvragen worden beantwoord aan de hand van verschillende bronnen. Er wordt een rechtsvergelijkend onderzoek verricht naar vier Europese jurisdicties, te weten Nederland, België, Duitsland en Engeland. Verscheidene internationale bronnen worden aangeboord, afkomstig van onder meer UNCITRAL, de World Bank en de EBRD. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan niet-juridische literatuur, op het terrein van beroeps- en handelsethiek en moraliteit, over conflict of interest. Deze niet-juridische literatuur wordt extensief gebruikt ter beantwoording van de eerste en tweede hoofdvraag. De algemene bevindingen omtrent conflict of interest worden vervolgens vertaald naar de speciale positie van de faillissementscurator. In de scriptie wordt gesteld dat harmonisatie op Europees niveau van een regel met betrekking tot conflict of interest wenselijk zou zijn. De scriptie presenteert tot slot zeven aanbevelingen voor de Europese wetgever met betrekking tot de inhoud van een dergelijke regel.



Over de auteur(s)