Mr. dr. R. Bertens is als docent en onderzoeker verbonden aan het UMC Utrecht.

Artikelen van Roland Bertens

Blog
De hinderpaaltrilogie. Een zoektocht naar evenwicht tussen de vrije artsenkeuze en de betaalbaarheid van de zorg
Het is kiezen of delen; of de wetgever gaat over tot een verdere beperking van het recht op vrije artsenkeuze, of het hinderpaalcriterium wordt – in lijn met de huidige rechtspraak – gewaarborgd. De wetgeving omtrent het hinderpaalcriterium lijkt er daarmee vooralsnog niet duidelijker op te worden.
14 november 2023 Artikel Roland Bertens Wouter Koelewijn Aart Hendriks Bastiaan Wallage
Tijdschrift NJB 35 (2023)
Wet toekomst pensioenen
Erik Lutjens
De Wet toekomst pensioenen is op 1 juli 2023 in werking getreden. De wet is het – voorlopige – eindpunt van een debat over hervorming van het stelsel van aanvullend pensioen dat op gang kwam na de financiële crisis in 2008. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) bepaalt dat in de toekomst alleen nog premieovereenkomsten als karakter van een tweedepijlerpensioenregeling zijn toegestaan. Dit artikel bespreekt welke verandering de Wtp in het pensioenstelsel brengt, de aanleiding daarvoor en waarom de kans op veel procedures aanwezig is.

[verder lezen in NAVIGATOR]

De hinderpaaltrilogie
Roland Bertens, Wouter Koelewijn, Aart Hendriks en Bastiaan Wallage
Op 9 december 2022 wees de Hoge Raad het derde arrest over het zogeheten ‘hinderpaalcriterium’, over de vraag in hoeverre zorgverzekeraars kortingen mogen toepassen op de vergoeding van zorg door een zorgaanbieder waarmee zij geen contract hebben. Het arrest impliceert een nieuwe ontwikkeling in een complex juridisch vraagstuk, dat rechtstreeks raakt aan de fundamenten van het Nederlandse zorgstelsel. De invloed hiervan blijft niet beperkt tot het civiele recht, maar het arrest werkt door in het publiekrechtelijke kader, waaronder de rechtspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Maar wat zijn nu de uiteindelijke rechts gevolgen van dit arrest voor verzekerden?

[verder lezen in NAVIGATOR]

Modernisering grondbeleid
Jacques Sluysmans
De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deed afgelopen zomer een aantal voorstellen voor de modernisering van het grondbeleid. Nuttige wenken uit praktijk en wetenschap blijken in de wind geslagen. Want de voorstellen zijn onvoldoende doordacht of onnodig dan wel onuitvoerbaar.

[verder lezen in NAVIGATOR]

Maak kosten voor rechtsbijstand weer aftrekbaar van de inkomstenbelasting dan wel vrij van BTW!
Dirk Smit
Voor de gemiddelde onderneming zijn de juridische kosten in een arbeidsconflict niet of nauwelijks relevant. Voor de werknemer die met ontslag bedreigd wordt is dat wel anders. Is dat wel eerlijk?

[verder lezen in NAVIGATOR]

Black names matter II
Ruben Ritsema
De regering heeft in 2022 excuses gemaakt voor het Nederlands slavernijverleden. In dat kader zijn er verschillende rijksinitiatieven ontstaan. Een van deze initiatieven betreft het opnemen van een nieuwe grondslag in het Besluit geslachtsnaamswijziging waardoor wijziging van geslachtsnamen die verband houden met het slavernijverleden mogelijk wordt. De internetconsultatie is thans in alle stilte opengezet. Het voorstel staat echter op zeer gespannen voet met het strikte karakter van het naamrecht, bij de inhoud en geldingsduur van de regeling zijn vraagtekens te plaatsen en door dit besluit wordt het onderscheid ten opzichte van andere wijzigingsgevallen scherp zichtbaar.

[verder lezen in NAVIGATOR]

9 november 2023