Artikelen van Monique Steijns

Tijdschrift NJB 16 (2017)
De kunst van het toeschrijven
Sjo Anne Hoogcarspel en Eva Schieveld
De juridische positie van kunstexperts is aan discussie onderhevig. Met name in Amerika wordt zoveel geprocedeerd over authenticiteitsverklaringen dat diverse autoriteiten, waaronder de Warhol Foundation, zijn gestopt met het afgeven hiervan. Het risico om in een kostbare rechtszaak te belanden, is gewoon te groot geworden. Ook het Van Gogh Museum heeft zichzelf de vraag gesteld of zij nog wel opinies af moet geven. Auteurs gaan in dit artikel in op de juridische positie van kunsthistorische experts en bepleiten punten van verbetering.


Lees het hele artikel in Navigator.

De aanvulling van het Burgerlijk Wetboek van Aruba
Carlos Bollen
Met de aanvulling van het BW heeft Aruba weer een Burgerlijk Wetboek dat vrijwel up-to-date is. Op sommige punten loopt het nog wat achter, maar op andere punten zijn stappen gezet die Nederland nog niet heeft gezet, of durven te zetten. Voorbeelden hiervan zijn het afschaffen van de legitieme portie, het invoeren van een nieuwe regeling voor de personenvennootschappen, de introductie van de trust en het invoeren van de beperkte gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht. Verder is de introductie van het geregistreerd partnerschap een mijlpaal. Aruba is het eerste land in het Caribisch deel van het Koninkrijk dat deze mogelijkheid voor personen van gelijk geslacht (en overigens ook voor personen van verschillend geslacht) opent.


Lees het hele artikel in Navigator.

De zaak Achbita
Monique Steijns
Een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie lijkt (meer) ruimte te bieden voor werkgevers om het dragen van religieuze symbolen op de werkplek te verbieden. De uitspraak wordt in dit artikel onder de loep genomen.


Lees het hele artikel in Navigator.

20 april 2017
Tijdschrift NJB 27 (2016)
Informationele solidariteit bij terrorismebestrijding
Marianne Hirsch Ballin
Na de aanslagen in Parijs en Brussel staat betere en snellere gegevensuitwisseling zowel nationaal als internationaal ten behoeve van terrorismebestrijding hoog op de politieke agenda. In dit artikel staat de normering van geïntensiveerde gegevensuitwisseling centraal. Daarbij gaat het allereerst om de beoordeling welke gegevens aan een andere (binnenlandse of buitenlandse) instantie mogen worden verstrekt. Spiegelbeeldig daaraan is de beoordeling welke gegevens door de ontvangende instantie mogen worden gebruikt. Betoogd wordt dat informationele solidariteit zal bijdragen aan de totstandkoming van een rechtsstatelijke basisinfrastructuur voor gegevensuitwisseling. Die informationele solidariteit houdt in dat wederzijdse bereidheid bestaat gegevens te delen én openheid naar elkaar wordt gegeven over de herkomst van gegevens. Een snel en adequaat systeem van gegevensuitwisseling kan daardoor worden gerealiseerd.


Lees het hele artikel in Navigator.

 

Formele rechtskracht tien jaar na ‘Delisea’
Tijn Kortmann
De Hoge Raad, en in haar voetspoor de regering, lijkt meer dan ooit te hechten aan het leerstuk van de formele rechtskracht. Dit door velen als uiterst lastig beschouwde leerstuk is gebaseerd op het uitgangspunt dat de onrechtmatigheid van appellabele overheidsbesluiten door het bestuursorgaan of de bestuursrechter moet worden vastgesteld. Daarom beschouwt de burgerlijke rechter niet of tevergeefs aangevochten besluiten als rechtmatig. Problematisch is echter, dat de bestuursrechtelijke rechtsgang lang niet altijd uitsluitsel geeft over de (on)rechtmatigheid van het aangevochten besluit. Bijvoorbeeld omdat de omstandigheden wijzigen of omdat het bestuursorgaan het oorspronkelijke besluit vervangt door een nieuw besluit dat tegemoetkomt aan de bezwaren van de belanghebbende. In zo’n geval is de burgerlijke rechter wél bereid om zelf de onrechtmatigheid van het oorspronkelijke besluit vast te stellen. Dit roept de vraag op hoe belangrijk het genoemde uitgangspunt is en of er oplossingen zijn om wel tot een sluitend systeem te komen.


Lees het hele artikel in Navigator.

 

Asielzoekers en hun eigendomsrecht
Monique Steijns
Een in enkele landen geïntroduceerde maatregel om asielaanvragen en -opvang beheersbaar te houden is om bij binnenkomst waardevolle bezittingen van asielzoekers af te nemen als bijdrage in de kosten van de opvang. Dit essay gaat in op de vraag in hoeverre deze maatregel zich verhoudt tot het eigendomsrecht. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop Nederland asielzoekers en vergunninghouders verplicht bij te dragen in de kosten van de opvang.


Lees het hele artikel in Navigator.

 

Advocaat en meningsuiting
Erik Olof
Er is de afgelopen tijd in de media veel aandacht geweest voor de vrijheid van meningsuiting. Dit naar aanleiding van het Turkse optreden tegenover journalisten. Dat leidde tot ophef en verontwaardiging. Maar toen een Nederlands bestuursorgaan op ongrondwettige wijze ingreep in de meningsuiting van advocaat Meindert Stelling, bestond daarvoor geen aandacht. En dit veranderde niet toen de Haagse raad van discipline op 21 maart 2016 besloot dat Stelling niet langer advocaat mocht zijn.


Lees het hele artikel in Navigator.

6 juli 2016
Blog
De zaak Achbita
Opmaat naar het verdwijnen van de hoofddoek op de werkvloer?
19 april 2017 Artikel Monique Steijns