Artikelen van Marnix Hebly

Tijdschrift
NJB 16 (2025)
Doen wat kan
In de afgelopen decennia is ingezet op verbetering van de positie van het slachtoffer in het strafproces. De maatregelen ter bevordering van behandeling van schadevergoedingsvorderingen van benadeelde partijen hebben intussen evenwel geleid tot overdruk op het strafproces, tot grote willekeur in uitkomsten en daarmee tot een onevenwichtig en onbeheersbaar stelsel van financiële overheidssteun. Op basis van onderzoek naar mogelijkheden tot normering bij de behandeling van schadevergoedingsvorderingen in het strafproces doen auteurs een elftal aanbevelingen.
Toonkunst in loondienst
In een zaak over Belgische orkestmusici in (overheids)dienstbetrekking oordeelde het HvJ EU recent dat hun rechten op opnames en uitzendingen van uitvoeringen niet dwingend zonder hun toestemming bij Koninklijk Besluit voor een vast bedrag per jaar aan hun werkgever overgedragen hadden mogen worden. De hoop of vrees van sommigen op een aardverschuiving op het gebied van het werkgeversauteursrecht is niet uitgekomen. Vanwege de Nederlandse contractuele afwijkingsmogelijkheid en in het licht van een eerder arrest over een vermoeden van overdracht aan een filmproducent kan de Nederlandse regeling ten aanzien van werkgeversauteursrecht grotendeels blijven bestaan. Wel moeten werknemers bepaalde dwingendrechtelijke wettelijke aanspraken krijgen, onder andere op een aanvullende billijke vergoeding in geval van een bestseller.
Een ‘nultariefovereenkomst’ met de VS? Niet tegen iedere prijs
De relevante vraag voor Brussel en Den Haag bij onderhandelingen met de VS over importtarieven zou niet moeten gaan over wat de EU bij die onderhandelingen in economisch opzicht wil weggeven, maar vooral welke onderdelen van de Europese rechtsstaat niet ter discussie staan.
Stel het digitale CABR open voor wetenschappelijk onderzoek
De oorlog is bijna 80 jaar geleden geëindigd, het wordt nu tijd om de afwikkeling van deze ingrijpende periode zonder beperkingen te kunnen onderzoeken, en zo bij te dragen aan de kennis van rechtspraak, rechtsstaat en hun ontwikkeling. Daarvoor is het nodig dat wetenschappers toegang krijgen tot de digitale dossiers. Dit is juridisch nu al mogelijk zonder extra wetgeving.

Tijdschrift
NJB 38 (2016)
De regeling van planschadevergoeding in de Omgevingswet
De ontwikkelingen in het planschaderecht van de afgelopen vijftien jaar vertonen een beeld van een toenemende ‘afkalving’ van deze vorm van overheidsaansprakelijkheid. De laatste voorstellen van minister Schultz van Haegen gaan echter een stap te ver. Er zitten zeker voordelen aan een nadere wettelijke normering van de voorwaarden waaronder een recht op planschadevergoeding bestaat, maar de huidige voorstellen zijn ondoordacht en roepen zoveel dogmatische en praktische vragen op dat het geen aanbeveling verdient om ze in de Omgevingswet op te nemen.
Lees het hele artikel in Navigator.
Schadeverhaal via het strafproces
In de afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om verhaal van schade door slachtoffers van strafbare feiten via het strafproces te verbeteren. Verschillende onderzoeken wijzen inmiddels uit dat die maatregelen weliswaar hebben geleid tot enige verbetering, maar dat de oogst toch ook wel bescheiden lijkt. Na een beknopte weergave van de belangrijkste resultaten van de onderzoeken wordt hier bepleit om de komende jaren in te zetten op consolidatie, én op nadenken over onorthodoxere maatregelen die tot werkelijke verbeteringen zouden kunnen leiden.
Lees het hele artikel in Navigator.
Mediation
Arbitrage is ooit bedacht als alternatief voor langdurige procedures bij de overheidsrechter. Juristen hebben zich uiteindelijk van dat veld meester gemaakt en inmiddels is arbitrage vaak ook langdurig en kostbaar. Mediation was het nieuwe, vormvrije alternatief. Dat dreigt nu eveneens ten prooi te vallen aan juridisering middels de door de Minister van VenJ beoogde Wet bevordering mediation.
Lees het hele artikel in Navigator.
De Wet bevordering mediation en het bestuursrecht
Drie jaar geleden kwam het toenmalige Tweede Kamerlid Van der Steur met een initiatiefwetsvoorstel dat onder meer beoogde conflictoplossing in het bestuursrecht te stimuleren. Dat voorstel is ingetrokken toen hij minister werd. In juli 2016 heeft de regering, voortbouwend op het voorstel van Van der Steur, de Wet bevordering mediation in consultatie gebracht. Een voorstel dat opvallend slordig is geredigeerd en dat tal van inconsistenties bevat.
Lees het hele artikel in Navigator.
Wet bevordering mediation bevordert mediation niet
Met mediation is het zoals met twitter: iedereen praat er over, maar in het bedrijfsleven gebruikt men dat middel maar weinig, anders dan in de familierechtspraktijk. Met het wetsvoorstel ‘Wet bevordering mediation’ beoogt het kabinet daarin verandering te brengen. Het voornemen is goed, maar de uitwerking onvoldoende. Een gemiste kans. De Nederlandse Orde van Advocaten verzet zich tegen het wetsvoorstel.
Lees het hele artikel in Navigator.