Artikelen van Eva ten Hoor
Tijdschrift
NJB 34 (2024)
Maatschappelijke educatie door rechters
In het Commentaar op de Bangalore Principles of Judicial Conduct, opgesteld onder de paraplu van de Verenigde Naties, wordt de term community education gebezigd. Als voorbeelden worden genoemd: het geven van lezingen in het kader van juridisch en beroepsonderwijs, deelname aan conferenties en seminars, bijdragen schrijven in de juridische literatuur, of een redacteurschap vervullen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beschermt kritische meningsuitingen van rechters ter verdediging van de rechtstaat. Dergelijke uitingen van rechters kunnen worden beschouwd als een vorm van maatschappelijke educatie door rechters. Daar valt veel over te zeggen, bijvoorbeeld dat het idee dat zulke uitingen nuttig of soms zelfs noodzakelijk zijn, nog geen plaats heeft gevonden in de Rechterscode van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.
Op weg naar een juridisch kader voor het verkeer van de toekomst
De door de minister aangekondigde modernisering van de wegenverkeerswetgeving vergt het maken van vele afwegingen rondom voertuigveiligheid, verkeersgedrag, bevoegdheden van instanties en meer. In deze bijdrage worden enkele van deze afwegingen besproken, waarbij de aandacht met name uitgaat naar de automatisering van het wegverkeer.
Het Hoofdlijnenakkoord en het inlichtingenrecht
In het Hoofdlijnenakkoord spreken de coalitiepartijen de wens uit om een versterkte procedure te creëren voor Kamerleden om informatie te verkrijgen onder artikel 68 Gw. Een commissie grondrechten en constitutionele toetsing van de Tweede Kamer zal in dat licht de uitzonderingsgrond ‘het belang van de Staat’ mogen gaan toetsen. Dat voorstel resulteert in een aantal eigenaardigheden.
De partijbedoeling en generatieve artificiële intelligentie
Als straks menig contract met behulp van generatieve artificiële intelligentie tot stand wordt gebracht, wat betekent dit dan voor de partijbedoeling, het primaire aanknopingspunt bij uitlegdiscussies?
De toepasselijkheid van de AVG bij juridische procedures
Onlangs was in het NJB het interessante artikel ‘Moeten persoonsgegevens in bewijsstukken zwart worden gemaakt?’ te lezen. Een korte reactie.