Dit webinar belicht vanuit verschillende perspectieven de complexiteit van drugsproblematiek en de cruciale rol van politie. Het Nederlandse en Belgische drugsbeleid is vooral gericht op bestrijding door strafrechtelijke handhaving en verslavingszorg. Toch blijven drugs ruim beschikbaar, en de gevolgen van deze strategie zijn ernstig. Lucratieve illegale markten leiden tot georganiseerde criminaliteit, geweld en maatschappelijke ontwrichting.
Is repressie het juiste antwoord? In Nederland groeit de roep om alternatieven, zoals regulering en kwaliteitscontrole, die drugsproblematiek vanuit volksgezondheid en sociale invalshoek benaderen. In België wordt ook gekeken naar de beperkingen en mogelijkheden van de huidige aanpak, zoals interne barrières in politieorganisaties die eventuele hervormingen belemmeren. De praktijk laat zien dat geïntegreerde strategieën beter werken. Grensoverschrijdende initiatieven in de Euregio Maas-Rijn benadrukken dat internationale samenwerking cruciaal is, maar dat juridische en organisatorische verschillen effectieve handhaving bemoeilijken.
Sprekers en onderwerpen:
- Toine Spapens, Hoogleraar Criminologie aan de Tilburg Law School: Politie en wetenschap in context.
- Steven Debbaut, Postdoctoraal onderzoeker bij de Crime & Society Research Group (CRiS) van de Vrije Universiteit Brussel: ‘Post-Retirement Drug Policy Enlightenment Syndrome’, schets van een onderbelicht fenomeen.
- Leen Gheyle, politiecommissaris, waarnemend Directeur Operaties van de Politiezone Brugge: Aanklampen en aanpakken. Politionele strategieën tegen lokale drugsoverlast.
- Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan Maastricht University: Druggerelateerde criminaliteit en de aanpak daarvan in de Euregio Maas-Rijn.
- Voorzitter en moderator: Dr. Elke Devroe.