Op vrijdag 30 augustus vindt het jaarlijkse alumni-evenement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid plaats: Leiden Revisited. Naast een scala aan deelsessies worden er speciaal voor alumni die niet actief zijn in de juridische praktijk ook algemene sessies aangeboden. Alle sessies belichten maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals de impact van kunstmatige intelligentie op diverse rechtsgebieden en de ins en outs van de energie transitie.

Sprekers deelsessies

  • Arnaud Booij
    "Mediation en Harvard onderhandelen in zakelijke geschillen"
     
  • Afshin Ellian
    "De weerbaarheid van de democratische rechtsstaat: een existentiële kwestie?" 
    De weerbaarheid van de democratische rechtsstaat is niet langer een academisch vraagstuk, maar een indringende en existentiële kwestie. Intern en extern worden de democratieën bedreigd. De secretaris-generaal van de NAVO noemt het de alliantie van autoritaire regiems tegen de democratie: Rusland, Iran, Noord-Korea en China. Maar ook het debat rond een aantal politieke vraagstukken zoals immigratie, klimaatverandering of diversiteit leidt tot conflicten in het westen. De democratie, haar weerbaarheid wordt nu intern en extern op de proef gesteld.
     
  • Remco van der Horst
    "Welke rol speelt het recht in de energietransitie?"
    De energietransitie is al enkele millennia gaande: waar staat de mens nu, welke kant gaat het op en hoe speelt het recht een rol in dit proces? Door het voortschrijden van mens en techniek ontstaan vele boeiende vraagstukken die tijdens deze deelsessie aan de orde zullen komen
     
  • Michiel Smit
    "Bewerkingen in het auteursrecht" 
     
  • Jan van Staalduinen
    "De tussenstand, obstakels en toekomst van de beheersing van AI o.a. in de medische zorg"
    De opmars van AI lijkt niet te stoppen. Onder andere in de medische zorg lijkt AI een belangrijke bijdrage te kunnen leveren. Om dit in goede banen te leiden wordt zowel op Europees als nationaal niveau hard gewerkt aan passende regels om voordelen en risico's te beheersen en eerlijk te verdelen. Wat is de tussenstand, waar liggen obstakels en wat heeft de toekomst in petto.
     
  • Dirk Visser
    "AI en intellectueel eigendom: recente juridische ontwikkelingen"
    Intellectuele eigendom wordt beschermd om menselijke creativiteit en inventiviteit te erkennen, te belonen en (daardoor) te stimuleren. De output van Generatieve Artificial Intelligence lijkt steeds vaker en steeds meer op het resultaat van menselijke creativiteit én maakt gebruik van talloze bestaande werken van menselijke makers. Wat zijn de recente juridische ontwikkelingen?
     
  • Gerrit-Jan Zwenne
    "Ontwikkelingen in het privacy- en gegevensbeschermingsrecht: over de collectieve acties tegen Facebook, TikTok en Google, en ook over het belang van Enschede"

Het congres is geaccrediteerd met 2 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten').