De Rijksministerraad heeft op 4 september 2015 op voorstel van de Minister van BZK ingestemd met een wijziging van de Paspoortwet. Doel is het voorkomen van de uitreis van personen naar jihadgebieden. Het wetsvoorstel regelt het automatisch vervallen van paspoorten en identiteitskaarten als een uitreisverbod wordt opgelegd door de Minister van VenJ.

De mogelijkheid tot het opleggen van een uitreisverbod wordt geregeld in de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding van de Minister van VenJ. Dit wetsvoorstel is begin juli naar de Raad van State gestuurd voor advies. Deze wijziging van de Paspoortwet versterkt de effectiviteit van het in te voeren uitreisverbod. Paspoorten en identiteitskaart van mensen met een uitreisverbod vervallen van rechtswege. Zij moeten hun paspoort en identiteitskaart direct inleveren; doen ze dat niet dan worden deze als ongeldig geregistreerd in de databank van Interpol.

Omdat personen van wie het paspoort of identiteitskaart is vervallen wel aan de wettelijke identificatieplichten moeten kunnen voldoen, krijgen zij een vervangend identiteitsdocument. Hiermee kunnen ze zich identificeren, maar niet reizen buiten het Schengengebied.

Het wetsvoorstel is voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.  

 

Bron: www.rijksoverheid.nl

Laatste nieuws