Vanaf 1 januari 2016 worden alle professionele curatoren,  beschermingsbewindvoerders en mentoren in Nederland gecontroleerd vanuit een centraal bureau. Dit Landelijk Kwaliteitsbureau CBM is ondergebracht bij de rechtbank Oost-Brabant en beoordeelt of professionele curatoren, bewindvoerders en mentoren voldoen aan de eisen die de wet aan ze stelt. Ook verzoeken van nieuwe ‘toetreders’ worden daar getoetst.


Wanneer mensen niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen of hun financiën niet meer zelf kunnen regelen, kan een kantonrechter een beschermingsmaatregel opleggen. Er wordt dan een curator, mentor of bewindvoerder benoemd die voor hen de zaken gaat behartigen. In Nederland zijn momenteel zo’n 1.800 professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren actief in 200.000 zaken. Het is de taak van kantonrechters toezicht te houden in die zaken. Dat blijft zo. Ook blijven de kantonrechters in alle rechtbanken verantwoordelijk voor de benoeming in individuele zaken. De controle op de kwaliteitseisen wordt echter voortaan centraal geregeld.
De controles op de kwaliteit van de professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren werden voorheen uitgevoerd door alle rechtbanken in Nederland zelf. Door de kwaliteitscontrole te centraliseren kunnen de eisen uit het Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren (Stb. 2014, 46) eenduidiger en efficiënter worden uitgevoerd. Daarnaast is het voor de branche-organisaties van professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren goed om één aanspreekpunt te hebben. 

Laatste nieuws