Wereldwijd advocatenkantoor Dentons werkte samen met Stonewall en de New York University om een gids voor werkgevers te ontwikkelen over de implicaties van bescherming van persoonsgegevens bij het verzamelen van LGBT-gegevens over werknemers in Europa. 

De publicatie, getiteld ‘GDPR. Capturing data on sexual orientation and gender identity under the GDPR in the European Union’, is gratis te verkrijgen voor ngo’s en academici.

Monitoring van gegevens over seksuele geaardheid en genderidentiteit kan werkgevers inzicht geven in de verborgen barrières waarmee lesbische, homoseksuele en transgender-werknemers worden geconfronteerd.

Hoewel het vastleggen van LGBT-gegevens in sommige landen gebruikelijk is en wordt aangevuld met een ondersteunend wettelijk kader, heeft een aantal landen wettelijke beperkingen op het soort gegevens dat kan worden verzameld. Daarnaast stelt de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie aanvullende vereisten aan het verzamelen en verwerken van bijzondere categorieën persoonsgegevens, waaronder seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit. Daarom maken veel werkgevers zich zorgen over de rechtmatigheid bij de introductie van programma's voor diversiteitsbewaking, en met name over de vereisten vanuit gegevensbescherming. In deze gids worden de vereisten van de AVG en relevante nationale wetgeving in de EU uitgelegd, en hoe deze verband houden met seksuele geaardheid en geslachtsidentiteitsgegevens.

Het project werd geleid door Pro Bono & Diversity manager van Dentons Lamin Khadar, die studenten van de New York University en Dentons-kantoren in heel Europa samenbracht om pro bono-ondersteuning te bieden om de relevante verplichtingen onder de AVG en de nationale wetgeving te analyseren. Partners Marc Elshof (Amsterdam) en Eleanor Hart (Londen) en Of Counsel Tatiana Kruse (Londen) coördineerden het Dentons-team. Daarnaast leverden advocatenkantoren Setterwells en HPP, leden van het Nextlaw Referral Network, afzonderlijk input voor Zweden en Finland, terwijl Baker McKenzie input leverde over Duitsland.

 

Bron: www.dentons.com

 

 

Laatste nieuws