Rechtswetenschappelijk onderzoek: een samenvatting van de uitkomsten van een landelijke enquête

Ondanks dat er al meer dan een decennium een debat woedt over de wetenschappelijkheid van de rechtswetenschap en de wijze waarop juristen de kwaliteit van hun onderzoek borgen was er nog nooit aan het forum van rechtswetenschappers gevraagd hoe men denkt over onderzoekskwaliteit en de beoordeling daarvan. Met de onderzoeksvisitatie van 2016 in het vooruitzicht zijn de rechtswetenschappers in Nederland nu eindelijk zelf eens bevraagd over hoe men hierover denkt opdat er ook vanuit het wetenschappelijk forum input is voor debatten over kwaliteitszorg.

Een selectie van de bevindingen is gepubliceerd in het NJB (NJB 2015/960, afl. 21). De integrale weergave van het onderzoek, inclusief de methodologische verantwoording en alle tabellen, vindt u hier.

Kern van de zaak is de vraag of er vanuit de rechtswetenschap als discipline niet meer initiatief zou kunnen worden genomen om het lot in eigen hand te nemen. In plaats van niets doen of juist blind de kwaliteitszorgsystemen van andere disciplines te kopiëren naar de rechtswetenschap, zou de rechtswetenschap ook als discipline, gevoed door praktijkervaringen en nader onderzoek, verder kunnen bouwen aan kwaliteitszorg op een wijze die rekening houdt met de eigenheid van de rechtswetenschap als kruispuntwetenschap.


Bron afbeelding: © Robert Adrian Hillman / Alamy
Over de auteur(s)
Willem van Boom
Hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen