Hoe geven we de erfenissen van ons slavernijverleden een permanente plek in ons collectieve bewustzijn? In deze driedelige serie, georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), wordt ingegaan op de verwerking van een verleden dat nog altijd voortleeft.

3 maart: Ons beeld van het Nederlandse slavernijverleden is nog altijd niet compleet. Hoe kon dit systeem van structurele uitbuiting ontstaan? Met o.a. historici drs. Nancy Jouwe en dr. Karwan Fatah-Black (LEI).

14 april: Hoe erken, verwerk en herstel je historisch onrecht en trauma? En hoe maken we van het slavernijverleden een gedeeld verleden? Met o.a. historicus dr. René Koekkoek (UU), Urwin Vyent (directeur NiNsee). 

19 mei: Van de Kindertoeslagaffaire tot etnisch profileren bij de politie. Om deze voorbeelden van institutioneel racisme te begrijpen, kun je niet om ons slavernijverleden heen. Hoe vertalen de mentale erfenissen van de koloniale tijd zich in hedendaagse ongelijkheden? En hoe komen we ervan af? Met o.a. politicoloog dr. Markha Valenta (UU) en Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI solutions).