De Open Universiteit reikt vrijdag 23 september 2022, tijdens de viering van haar dies natalis, een eredoctoraat uit aan de Tsjechische rechtsgeleerde prof. dr. Michal Bobek, voormalig advocaat generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en momenteel rechter bij het Administratief Hooggerechtshof van Tsjechi√ę en gasthoogleraar aan verschillende universiteiten in Europa.¬†

Michal Bobeks conclusies in verschillende Europese rechtszaken betreffende de verhouding van nationale toezichthouders in grensoverschrijdende zaken, zijn baanbrekend en richtinggevend geweest. Zo heeft het Europese Hof van Justitie in de Facebook-zaak geoordeeld dat nationale toezichthouders in de EU kunnen optreden tegen bedrijven die de Europese privacyregeling schenden, ook als het beoogde bedrijf niet in dat land gevestigd is. Voorafgaand aan zijn werkzaamheden voor het Europese Hof van Justitie leverde Michal Bobek een grote bijdrage aan de wetenschap met zijn beschouwingen over onder andere de selectie van rechters en het gebruik van internationale rechtsbronnen door rechters.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 38e dies natalis van de Open Universiteit op vrijdag 23 september 2022 in Heerlen. Erepromotor is prof. mr. dr. Anna Berlee, hoogleraar Gegevensbescherming en privacyrecht. Het thema van de dies natalis is 'Perspectieven op privacy'. De diesrede wordt uitgesproken door mr. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.