Nederlands Juristenblad 15
30 april 2025
2025/4
Het nieuwe Surinaamse Burgerlijk Wetboek als product van de Nederlands-Caribisch- Surinaamse rechtsfamilie
Op 1 mei 2025 is in Suriname het nieuwe Burgerlijk Wetboek in werking getreden. Het nieuwe wetboek neemt het Nederlandse BW en de Caribische varianten daarvan tot voorbeeld, zonder de inhoud daarvan klakkeloos over te nemen. Vooral in het personen- en familierecht en het erfrecht, en in mindere mate ook in het vermogensrecht, maakt Suriname eigen keuzes.

[verder lezen in InView]

Het Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek
In het strijklicht van 50 jaar onafhankelijkheid
In De Nationale Assemblée (DNA) in Paramaribo vond op donderdag 6 februari 2025 een symposium plaats met als thema: ‘70 jaar Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, 50 jaar Onafhankelijkheid Suriname, Inwerkingtreding nieuw Burgerlijk Wetboek: Reflectie en Toekomst’. Dit symposium werd georganiseerd door DNA in samenwerking met de Open Universiteit Nederland en de Universiteit Antwerpen. Onder de vlag van dit thema werd op het gedeeld verleden kritisch gereflecteerd door politici, historici, rechtsgeleerden en advocaten, met bijzondere aandacht voor de rechtsbetrekking tussen Suriname en Nederland. Een verslag.

[verder lezen in InView]

‘Wat moeten wij, hoogleeraren, doen?’: burgermoed in meervoud
Bij de 80ste sterfdag van prof. mr. B.M. Telders
Op 6 april 1945 stierf Ben Telders in Bergen-Belsen. De veel te jong gestorven Leidse hoogleraar produceerde een verzameld werk dat meer dan 2000 pagina’s beslaat. Telders heeft echter ook in sociaal opzicht veel betekend, in het bijzonder voor het thema burgermoed: als spil van een opmerkelijke groep moedige juristen in het Leiden van de jaren dertig en veertig. Zij vonden in hun idee over recht en in elkaar de moed om samen te komen tot betekenisvol verzet in de allermoeilijkste omstandigheden.

[verder lezen in InView]

Paalrot in de instituties van de arbeidsmarkt
Als de fundering van een Amsterdams grachtenpand aangetast door paalrot, zijn de 20e-eeuwse instituties van de arbeidsmarkt: het vaste arbeidscontract, ontslagbescherming, de cao en de verbindendverklaring, arbeidsvoorziening, -bemiddeling, en -uitzending, arbeidsomstandigheden en de sociale zekerheid, allemaal aangetast en verzakt door digitalisering, de snel voortschrijdende technologie, artificiële intelligentie en individualisering. Tijd om een pendant van de ‘firma Waalpaal’ in te zetten?

[verder lezen in InView]

Eerder verschenen
NJB 14 (2025)
16 april 2025
NJB 13 (2025)
10 april 2025
NJB 12 (2025)
2 april 2025
NJB 11 (2025)
26 maart 2025
NJB 10 (2025)
19 maart 2025