Symposium Moderne Bestuursrechtspraak

Het symposium Moderne Bestuursrechtspraak – van Nieuwe zaaksbehandeling naar professionele standaarden is bedoeld voor rechters, raadsheren, stafjuristen, juridisch medewerkers, advocaten en procesvertegenwoordigers van bestuursorganen en heeft als doel het uitwisselen van kennis en ervaringen met collega’s over de moderne bestuursrechtspraak en de uitvoering daarvan in de praktijk.

Het succes van deze nieuwe aanpak blijkt uit het feit dat de uitgangspunten en  werkwijze van de Nieuwe zaaksbehandeling zijn opgenomen in de professionele standaarden voor de bestuursrechter; de minimumnormen voor goede bestuursrechtspraak volgens bestuursrechters. Daarmee is de verandering die heeft plaatsgevonden richting snellere, effectievere en oplossingsgerichte bestuursrechtspraak bestendigd. Maar zijn daarmee alle bestuursrechters al volledig toegerust om de professionele standaarden in de praktijk toe te passen? Wat is daar eigenlijk voor nodig en hoe gaat de samenwerking met partijen? Deze en andere vragen worden besproken tijdens het symposium.
Het symposium wordt ingeleid door de dagvoorzitter van het symposium André Verburg, seniorrechter inhoudelijk adviseur van de rechtbank Midden-Nederland. Daarna delen in de ochtend drie sprekers hun ervaringen met en hun visie op de ­Nieuwe zaaksbehandeling:

De transformatie van de zitting
De Nieuwe zaaksbehandeling en de Professionele standaarden staan een andere zitting voor dan de klassieke bestuursrechtelijke zitting. Wat valt er anno 2017/2018 op de zitting bij de bestuursrechter te zien? Wat wekt bewondering? Wat stemt hoopvol? Waar valt nog winst te boeken? Door Bert Marseille, hoogleraar bestuurskunde RUG.

NZB: de rechter de regie terug!? Daar wordt de burger vrolijk van?!
Een ervaringsverhaal uit een socialezekerheidspraktijk. Door Kerstin Hopman, advocaat.

Differentiatie, regie en voorspelbaarheid
Wie weet wat de Nieuwe zaakbehandeling precies inhoudt mag het zeggen. Iedereen heeft daar zijn eigen visie op en legt de nadruk op andere elementen. De een noemt conflict-diagnose als kenmerk, de volgende zaakdifferentiatie. Maar ook regie en procedurele rechtvaardigheid worden vaak genoemd. Dan is er nog zoiets als voorspelbaarheid, ook wel verwachtingsmanagement genoemd. Kunnen al die kenmerken worden verenigd? Is er zoiets als dé nieuwe procedure en dé nieuwe bestuursrechter? Een verkenning lijkt de moeite waard. Door Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State.
In de middag worden een tiental workshops aangeboden.

Datum:

13 februari 2018 vanaf 10:00 tot 17:00

Locatie:

Muntgebouw Utrecht BV,
Leidseweg 90
3531 BG
Utrecht

Kosten:

150 euro. Bent u werkzaam binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie? Vraag bij uw opleidingscoördinator na welk aanmeldproces er voor u van toepassing is.
AanmeldenLees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.