Herstelrecht: een meer humane en effectieve manier van straffen?

Inmiddels wordt in alle arrondissementen in Nederland geëxperimenteerd en gewerkt met herstelgerichte praktijken. Ook beginnen steeds meer mensen in te zien dat het klassieke strafrecht vaak geen oplossing biedt voor het conflict dat door een misdaad is ontstaan of dat aan de misdaad ten grondslag ligt.

Maar wat is herstelrecht precies? Is bemiddeling de enige variant hiervan? Is herstelrecht in alle zaken en voor alle partijen werkbaar? In welke fasen van het strafproces is bemiddeling mogelijk? En hoe zit het in de tenuitvoerleggings- c.q. detentiefase? Kun je ook aan herstelgerichte praktijken denken buiten het strafproces om, bijvoorbeeld op scholen?

Om op deze en andere vragen een antwoord te geven heeft Stichting Mens en Strafrecht op 16 januari 2018 een debatavond georganiseerd, in het kader waarvan een strafrechtswetenschapper, een criminoloog werkzaam bij Stichting Restorative Justice Nederland, verscheidene bemiddelaars en een wijkagen hun visie op en hun ervaringen met herstelrecht en bemiddeling in strafzaken delen.

Datum:

16 januari 2018 vanaf 19:00 tot 22:15

Locatie:

Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Maastricht
Bouillonstraat 3
Maastricht

Kosten:

gratis
Aanmelden
U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.