De devolutieve werking van het civiel appel

Om het civiele appel te stroomlijnen heeft de Hoge Raad regels gesteld over de behandeling van de zaak. Zo is in de rechtspraak voor appel het grievenstelsel ontwikkeld en de devolutieve werking van het appel vormgegeven. Wanneer een grief slaagt en het vonnis uit eerste aanleg daarmee in beginsel wordt vernietigd, moet het hof de bewijsbaarheid van de oorspronkelijke vordering opnieuw beoordelen. Deze beoordeling vindt plaats aan de hand van de devolutieve werking van het hoger beroep.

De werking van dit systeem roept in de praktijk veel vragen op. Het is voor partijen niet altijd duidelijk wat er van hen wordt verwacht. Ook doet de hoeveelheid jurisprudentie die er op dit onderwerp bestaat vermoeden dat binnen de rechterlijke macht soms onduidelijkheid bestaat over de toepassing van de devolutieve werking.

Tijdens deze cursus, georganiseerd door De Nieuwe Juridische Boekhandel, wordt het kader geschetst waarbinnen een zaak in appel wordt gevoerd, om zo advocaten die regelmatig procederen maar slechts enkele keren een procedure in appel voeren, een overzicht te geven van de hoofdregels en enkele knelpunten van dit zeer complexe systeem. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar wat wordt verwacht van een partij die van een vonnis uit eerste aanleg in hoger beroep wil gaan, en welke aspecten van dat vonnis zij moet aanvechten om het gewenste resultaat in hoger beroep te kunnen behalen.

De knelpunten die daarnaast worden besproken betreffen de verhouding tussen conventie en reconventie, een niet in appel betrokken tussenvonnis en het ontstaan van tegenstrijdige uitspraken in appel. Er is aandacht voor de wetsdogmatiek en voor de jurisprudentie op dit gebied.

Datum:

25 oktober 2017 vanaf 15:00 tot 17:00

Locatie:

De Nieuwe Juridische Boekhandel
Herengracht 60
Den Haag

Kosten:

€ 150. Er zijn 2 PO punten te behalen
Aanmelden



Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Legal Visions: jurisprudentie in korte videopresentaties

Het enthousiasme voor TaxVisions met elke week de belangrijkste fiscale jurisprudentie in korte videopresentaties (https://www.wolterskluwer.nl/taxvisions) heeft Wolters Kluwer bewogen om ook voor (andere) juristen bij wijze van proef een animatie video te maken van een arrest van de Raad van State. Er zijn plannen om dit wekelijks te gaan doen voor de belangrijkste jurisprudentie (strafrecht, privaatrecht en bestuursrecht). Lijkt u dat wat? Laat het ons weten via redactie@njb.nl

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.